El primer tinent d’alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha fet un bon balanç de l’acord amb el PSC a l’Ajuntament de Barcelona i no creu que perilli a causa de l’1-O, ja que és un pacte “on els temes de ciutat tenen una prioritat claríssima”, ha declarat en una entrevista a l’ACN.

Tot i això, considera un “error” que el PSC no comparteixi la defensa del dret a decidir, perquè “el deixa fora del corrent majoritari del catalanisme”. Amb tot, ha deixat clar que BComú no posarà en risc ni la institució ni els treballadors públics, i considera que “al voltant d’això hi pot haver un cert acord” amb el PSC.

A més a més, Pisarello ha insistit que l’Ajuntament no pot saber quin tipus d’implicació tindrà “si no hi ha decrets signats, propostes clares sobre la taula i si les coses no s’expliquen públicament de manera clara”.

En aquest sentit, ha carregat contra la reforma del reglament del Parlament “per accelerar el procés, però alhora per disminuir el debat públic”. “Si fas això, després és molt complicat que demanis que la societat tingui un debat ampli al voltant del posicionament del sí o del no”, ha considerat.

Pisarello ha subratllat que hi ha molta gent independentista que s’està adonant que aquesta voluntat d’accelerar el procés està “afectant la qualitat del debat democràtic” i fa que “deixi molta gent enrere perquè no se sent interpel·lada”.

“Governs progressistes i d’esquerres a Catalunya i Espanya”

Pisarello també ha apostat per la recuperació d’un govern “progressista i d’esquerres” a les properes eleccions a Catalunya i Espanya. Segons ell, “la gran tragèdia” és que tant a nivell estatal com a la Generalitat “continuïn governant dos partits que tot i tenir diferències, estan marcats per casos importantíssims de corrupció, i que  a més han aplicat moltes de les polítiques antisocials que ens han portat a la crisi”.

En el cas català, ha criticat que en els últims anys els pressupostos no hagin desenvolupat una política fiscal progressiva, que "no s'hagi fet res per apuntalar la sanitat o l'educació públiques" i que el "gran projecte econòmic del Govern sigui el Hard Rock Entertaintment World". "Aquest no és el model de país que mereixem i no és el model que les majories socials que volen una política de progrés per a Catalunya desitgen", ha conclòs.