El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat aquest divendres en la roda de premsa després del Consell de Ministres, que l'ampliació a un mes del permís de paternitat prevista en la Llei d'Igualtat entrarà en vigor el gener del 2017.

"Puc anunciar-los que permís s'ampliarà a partir del pròxim 1 de gener de 2 a 4 setmanes, una mesura que va en aquesta necessària conciliació entre la vida professional i la vida familiar", ha declarat el també ministre d'Educació.

L'ampliació de dos a quatre setmanes del permís patern per naixement o adopció d'un fill està previst en la Llei d'Igualtat del 2007, que donava com a marge fins i tot l'1 de gener del 2013 per posar-lo en funcionament amb la intenció que fos la primera pedra de cara a una progressiva equiparació d'aquestes llicències, ja que les mares tenen 16 setmanes i els pares, de moment, només dues.

El govern de José Luis Rodríguez Zapatero, promotor d'aquesta Llei d'Igualtat, es va comprometre a posar en marxa la mesura abans que vencés el termini; tanmateix, quan va arribar el moment de fer-ho, el 2009, va al·legar que costaria a l'erari públic 200 milions d'euros, que en aquell moment no estaven disponibles. Així que el va posposar.

Quan el 2011 el Partit Popular va guanyar les eleccions, va fer el mateix. Es va comprometre que la mesura entraria en vigor l'1 de gener de 2013, el termini límit que marcava la Llei d'Igualtat. Tanmateix, arribat el moment, el va ajornar.

Per a això, es va servir d'una disposició addicional a la Llei Orgànica de Pressupostos Generals de l'Estat que deixava sense vigència l'article que establia l'ampliació del permís. En els pressupostos del 2014 i 2015, prorrogats el 2016, va fer la mateixa operació, de manera que fins ara no ha arribat a entrar en vigor.

Ciutadans va incloure l'ampliació del permís de paternitat entre les clàusules de l'acord que va subscriure amb el Partit Popular per donar suport a la investidura de Mariano Rajoy, com a part d'una iniciativa més ambiciosa que aspira a ampliar progressivament la durada d'aquestes llicències per naixement o adopció d'un fill.

El seu plantejament no convenç la principal agrupació d'experts en la matèria, la Plataforma per Permisos Iguals i Intransferibles per Naixement i Adopció (PPiiNA), ja que Ciutadans vol que pares i mares tinguin entre els dos 26 setmanes (ara sumen 20) de les quals vuit per a cada un serien intransferibles (les intransferibles ara són sis de la mare per motius mèdics) i la resta, intercanviables.

Per a la PiiNA això és un error ja que com demostra l'experiència d'Espanya i d'altres països europeus, al final és la mare, per una qüestió de costums, qui s'acaba agafant totes les setmanes de permís (es transfereixen menys del 2%), per la qual cosa queda penalitzada al mercat laboral, mentre el pare queda penalitzat en el desenvolupament del vincle amb el seu fill i en el gaudi. Ambdós perden a més, en coresponsabilitat.