Els grups de PDeCAT i ERC al Congrés han registrat de forma conjunta la petició de convocatòria amb caràcter urgent perquè el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, comparegui per donar explicacions sobre l'anunci del govern espanyol de "condicionar" el FLA al fet que la Generalitat no destini "ni un euro" al referèndum. Més tard, també ho ha fet EnComúPodem (ECP).

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, ho ha considerat "una prova més" que l'autogovern català està "segrestat" pel govern de l'Estat. Al seu parer, també és una prova que Catalunya no té "cap tipus d'autonomia". Cleries ha reclamat que Montoro doni explicacions pel que considera "una amenaça injusta i deslleial amb Catalunya".

A més a més, el portaveu del PDeCAT al Senat ha denunciat que "ha quedat demostrat" que l'Estat ha utilitzat "tot tipus de mitjans" per "perseguir els adversaris polítics", i en aquest sentit s'ha preguntat per què "tot aquest mal ús de recursos públics" no el "persegueix ni la Fiscalia ni el Tribunal de Comptes".

Per la seva banda, la portaveu d'ERC a la comissió d'Hisenda del Congrés, Ester Capella, ha afirmat que amb aquest anunci, el govern espanyol "torna a demostrar que ja només sap atiar la por per dissuadir els ciutadans i ciutadanes de Catalunya de decidir lliurement el seu futur en el referèndum de l'1 d'octubre". 

Amb aquesta mesura, a més, el govern espanyol "vulnera la llei que ell mateix pretén fer complir", ja que en l'article 2 de la Constitució reconeix i garanteix "el dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions i la solidaritat entre elles", i això "també inclou l'autonomia financera i la capacitat d'exercir-la", conclou Capella.

Finalment, per part del líder d'ECP, Xavier Domènech ha mostrat el seu rebuig a la mesura: "la intervenció financera com a eina política és una agressió intolerable l'autogovern català", ha dit des del seu compte de Twitter. Es per aquest motius que des de la bancada d'ECP també es demanarà la compareixença del ministre i s'està estudiant l'impuls d'un canvi normatiu per evitar que es pugui fer "un ús arbitrari" del FLA.