Cop dur a l'immobilisme de l'Estat davant del procés català, aquest cop des de la influent Alemanya. La fundació Konrad-Adenauer, el think tank de la CDU (el partit d'Angela Merkel), ha defensat en un informe publicat aquest dijous que la situació a Catalunya és un "repte polític" que "no es pot resoldre únicament apel·lant a les lleis o regulacions constitucionals existents". A més, el text, que parla de l'anunci del referèndum de l'1-O, avisa que calen reformes abans que sigui "massa tard"

L'informe, que s'ha fet públic justament el dia que el president Mariano Rajoy ha viatjat a Berlín per preparar amb els líders europeus la cimera del G-20, veu el comportament del Govern espanyol d'acord amb ordenament jurídic, però aposta per anar més enllà. De fet, el text assegura que "és jurídicament correcte per al govern espanyol del president Rajoy cenyir-se a la constitució", però també vaticina que a través d'aquesta defensa jurídica "no resoldrà el conflicte polític".

Aquesta no és la primera vegada que la fundació es pronuncia sobre el cas català. El passat mes de març ja va publicar un informe apostant per una solució política per a Catalunya i alertant que la via judicial i policia ja no serà suficient per resoldre la situació política, però l'informe publicat aquest dijous arriba en un moment clau per al procés, just quan ja s'ha anunciat el referèndum del proper 1 d'octubre.

Més força per als partits independentistes

De fet, el think tank del partit d'Angela Merkel es refereix a aquest anunci, i considera que la convocatòria del referèndum és un problema "seriós per a la unitat i estabilitat d'Espanya". També preveu que el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol "continuï" en els propers anys i es veu incapaç de "predir" una solució per al conflicte "a curt termini". Això sí, preveu que les forces independentistes guanyin més poder, especialment si l'1-O no es pot celebrar i es convoquen eleccions anticipades.

Davant de la manca de solucions a les reivindicacions catalanes, i tot i que diu que ara per ara no hi ha un suport majoritari per la independència, l'informe avisa que "és possible" que les forces independentistes "arribin a tenir una clara majoria". "Això escalfarà encara més el conflicte", remarca. En aquest sentit, la fundació de la CDU diu que "si llavors aquells que avui encara s'oposen a les reformes es mostren disposats a fer cessions, podria ser massa tard". 

A més, l'informe d'aquest think tank recorda que "pràcticament no hi ha hagut diàleg" entre el govern català i l'espanyol des que Rajoy és a la Moncloa pel "rebuig" a fer canvis en l'autogovern per part de l'executiu del PP. 

L'anàlisi de la fundació de la CDU, que firma Wilhelm Hofmeister, fa un repàs al procés sobiranista català i afirma que l'ascens de l'independentisme es deu a les "desigualtats" dins del marc de la Constitució entre Catalunya i el País Basc, especialment en matèria econòmica. El text assegura que aquestes diferències "ja no són tolerades" pels ciutadans, però veu una reforma constitucional "poc probable" pel rebuig del PP, tot i que rebria el suport del PSOE, Podem i fins i tot Cs. D'aquí que doni l'alerta per evitar que sigui "massa tard". 

Aquest nou informe de la CDU arriba també just el dia en què l'influent Financial Times ha publicat un extens reportatge sobre el referèndum català i una setmana després que The New York Times apostés per permetre el referèndum.