Jornada històrica al Parlament de Catalunya. El ple ha votat a favor d’impulsar una llei que declari nuls els consells de guerra del franquisme i també les sentències que van condemnar injustament aquells qui van combatre la dictadura entre el 1938 i el 1975.

La proposició de llei l’han presentat conjuntament JxSí, CSQP i la CUP amb el vistiplau de les entitats que lluiten per la memòria històrica així com familiars dels represaliats.

A l’inici del debat, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha donat una càlida benvinguda a representants de les entitats i l’hemicicle s’ha fos en un intens aplaudiment d’homenatge.

L’emoció dels familiars

Els familiars de les víctimes han celebrat amb emoció el gest del Parlament: que es faci “justícia”. Ara esperen que el govern espanyol respecti aquesta decisió.

Foto: Sergi Alcàzar

Els familiars, aplegats a la Comissió de la Dignitat de Catalunya, s'han reunit abans de l'inici del ple a les portes del Parlament.

El portaveu de la Comissió, Josep Cruanyes, ha assegurat que es tracta d'un "dia històric" i ha assegurat que era un "goig" per a les víctimes, i per al país, que el Parlament faci aquest pas. Cruanyes ha afegit que no es podria imaginar que el govern espanyol es plantegés recórrer aquesta decisió de la cambra catalana i ha reivindicat que el Parlament té les competències per fer aquesta anul·lació.

Dignitat i justícia

Florencia Marco ha recordat aquest matí com el seu pare va ser assassinat pel franquisme i ha assegurat que l'anul·lació votada al Parlament serveix per "reivindicar el mal" que els van fer. Ha explicat que fa molt de temps que lluiten i espera que aquest acte serveixi per començar a tancar ferides, tot i que ha apuntat: "No tinc esperança al 100%". 

La germana de Salvador Puig Antich, Imma Puig, ha explicat que fa molts anys que lluiten "per una mica de justícia" i ha afegit: "Tenim un sentiment de justícia, no és rancúnia, és justícia i dignitat".

Debat parlamentari     

Cap grup ha presentat esmenes però sí que hi ha hagut el pertinent debat.

Des de JxSí, Montserrat Palau, ha subratllat en una intervenció emotiva que aquest pas era necessari per “memòria, justícia i democràcia”. En una línia similar s’han pronunciat els diputats dels grups que han promogut la iniciativa.  

Mireia Boya (CUP) ha denunciat que al 78 es va fer a Espanya “un pacte de silenci i maquillatge” i ha reptat el govern espanyol a recórrer i anul·lar la decisió que ha pres avui el Parlament. “A la República catalana, l’encobriment de crims franquistes no hi té cabuda”, ha dit.

Des del PSC, Ferran Pedret ha assegurat que comparteixen els objectius però que “la fórmula plantejada toparà amb alguna dificultat des del punt de vista competencial”. Un argument similar al que ha exposat C’s.

El diputat del PP, Fernando Sánchez, ha irritat els familiars de les víctimes quan ha qüestionat quin és el límit de la reparació a les víctimes. “Entenc el dolor de les víctimes però no el discurs enverinat que alguns estan fent. El camí del futur no passa per obrir trinxeres i fantasmes. No vulguem clavar de nou les estaques”, ha dit en referència als partits promotors de la iniciativa. “No entenc la negació de processos històrics en els quals van participar activament i ara critiquen més que els antisistema”, ha dit.