El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest dimecres que a Espanya hi ha "quatre nacionalitats que comparteixen Estat", en concret l'espanyola, la catalana, la basca i la gallega, una cosa que considera "indiscutible", encara que ha admès que la definició de nació ha resultat sempre una mica "enormement complex per a l'esquerra".

El líder de Podemos ha realitzat aquesta categorització durant la presentació a Madrid del llibre 'Repensar la España plurinacional', en què ha estat acompanyat del portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, i la secretària de Plurinacionalitat de Podemos, Meri Pita, i on Iglesias ha defensat que la plurinacionalitat d'Espanya està reconeguda a la mateixa Constitució.

"La Constitució del 78, al seu article 2, parla específicament de nacionalitats, i els 'pares de la Constitució' van dir i van deixar escrit que el terme nacionalitat és sinònim de nació", ha exposat Iglesias davant del centenar d'assistents que han acudit a l'acte celebrat en la Fundació Diario Madrid, entre ells el secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique, i Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de la formació.

Segons Iglesias, la plurinacionalitat d'Espanya, concretada a Catalunya, País Basc i Galícia, va ser reconeguda fins i tot per la dreta procedent del franquisme. En aquests territoris, afirma el líder de Podemos, existeixen "sentiments que s'identifiquen amb el terme nació" que aspiren a tenir institucions per "desenvolupar aquests sentiments".

A la classificació d'Iglesias hi hauria més regions amb "sentiments populars que reclamen formes jurídiques autònomes i reconeixements simbòlics propis" que no es poden identificar, segons la seva opinió, "amb amplis sentiments nacionals" però "han obtingut reconeixement jurídic de nacionalitat", com Andalusia, Aragó, País Valencià, Balears i Canàries.

"A Andalusia, fins i tot l'Estatut d'Autonomia parla de realitat nacional, encara que a Andalusia no hi hagi un sentiment majoritari de nació", ha apuntat Iglesias.

En tercer lloc, el secretari general de Podemos situa les "comunitats històriques", com qualifica Astúries, Cantàbria o Castella i Lleó, que "reivindiquen una personalitat política pròpia dins del marc de l'Estat". I en un cas a part hi col·loca Navarra, que segons Iglesias té un estatut "similar als estats lliures associats".

"El nostre país és plurinacional complex territorialment i identitàriament", ha resumit Iglesias després de la seva exposició, assenyalant que a aquesta visió d'Espanya s'oposen els "partits monàrquics" que consideren Espanya com a "uninacional" i no tenen capacitat de "seducció" ni "convenciment" perquè el seu projecte sigui recolzat per majories.

"Qui diu que Espanya és uninacional no ha entès res de la història dels últims 200 anys", ha proclamat Iglesias, que defensa els "valors republicans" com l'"única concepció patriòtica" que pot plantejar un projecte d'Espanya en la qual "hi càpiguen Catalunya i Euskadi".