El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat els components del Pacte Nacional pel Dret a Decidir el 23 de desembre. L’objectiu és clar: teixir consens polític i social sobre l’organització del referèndum del setembre.

Segons informa El Español, aquesta decisió de Puigdemont està precipitada per una oferta que contempla l’Estat espanyol i que farà pública pròximament. L’oferta de l’executiu que presideix Mariano Rajoy constarà de tres pilars fonamentals: millores en finançament, inversions i compromisos en el Corredor Mediterrani i millores en el servei de Rodalies.

Afegeix que el Govern no podrà rebutjar aquesta oferta a tres bandes. "Qui pot negar-se a això?", ha dit, i insinua que els darrers contactes de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, són amb cercles empresarials catalans amb qui ha contactat discretament.

El diari afirma que l'oferta a tres bandes es farà efectiva després de l’absència de Puigdemont a la Conferència de Presidents Autonòmics. “Seria absurd que el president Mariano Rajoy fes concessions a Catalunya abans que es formalitzi l’absència del president secessionista”, apunta.

La visita de Sáenz de Santamaría amb les reunions amb Miquel Iceta i Inés Arrimadas ha fet que la decisió es precipiti: “Determinats sectors convergents no poden evitar mirar-se en el mirall negociador d’Urkullu mentre que Catalunya continua en el bloqueig”, ha sentenciat el diari.