Els observadors internacionals que van seguir la jornada del referèndum, han conclòs de forma preliminar que la repressió policial que es va veure diumenge "no té lloc en democràcies consolidades". "Els observadors internacionals condemnem amb tota rotunditat la violència que ha provocat ferides en centenars de persones i que han reflectit els mitjans de comunicació. L'ús de la força que ha desplegat la policia espanyola no té lloc en democràcies consolidades".

Al seu entendre, es van vulnerar drets fonamentals de llibertat d'expressió, de reunió i d'associació. "Aquestes accions inclouen el tancament de webs, la incautació de materials, el control de les finances catalanes, situar la força policial catalana sota la coordinació del Ministeri de l'Interior, el desplegament extra de forces policials, l'ús del Tribunal Constitucional per imposar accions, i múltiples procediments per sedició", han apuntat.  

Els observadors destaquen, a més, "la feina duta a terme pels membres de les meses i la determinació de la ciutadania per votar", tenint en compte les dures circumstàncies que es van produir.