El judici al president Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per la consulta que es va celebrar el 9-N del 2014 ha generat un gran interès internacional. El fet que es jutgi un president del Govern de Catalunya per haver posat les urnes en ple conflicte amb l’Estat per la voluntat de l’executiu català de convocar un referèndum d’independència, ha cridat l'atenció de la comunitat internacional.

Davant les denúncies d’alguns sectors de la societat catalana, un grup d’observadors internacionals es desplaçaran aquest cap de setmana a Barcelona per seguir el judici pel 9-N, segons que ha pogut confirmar ElNacional. Les fonts consultades no han volgut concretar gaires detalls per evitar que aquestes persones de gran prestigi internacional, convidades per les entitats sobiranistes, rebin pressions.

Cobertura internacional  

Un altre element rellevant és la cobertura mediàtica del judici. Més de 300 periodistes de 70 mitjans de comunicació cobriran el judici a Mas. A banda, Associated Press donarà el senyal directe de tot l'acte per a totes les televisions que té associades. L’agència de notícies internacional Reuters també farà diversos directes al llarg del matí per tots els seus subscriptors.

Concentracions

En un altre sentit, diverses entitats han convocat concentracions en suport a Mas, Ortega i Rigau a diversos punts del món. Hores d’ara s’han confirmat concentracions a Brussel·les i Dublín. A Euskadi s’han convocat quatre concentracions aquest diumenge a Donosti, Pamplona, Bilbao i Vitòria.