Els diaris El Mundo i La Vanguardia publiquen aquest divendres informacions extretes d’informes de la Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil incloses al sumari del cas 3% que relacionarien el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb Oproler, una de les empreses de la trama investigada per pagar comissions a canvi d'adjudicacions públiques. Tot i això, l'intent d'"acostament" a l'actual president per intentar influir-hi no va obtenir cap resultat ni es va concedir cap adjudicació a l'empresa.

Segons recullen, aquesta empresa duia a terme una estratègia per fer-se amb contractes públics de l'Ajuntament de Girona mentre Puigdemont n’estava al capdavant. L’informe explica un "acostament" per part de Oproler a les "autoritats de Girona" que "ha quedat plasmat de forma gràfica en les fotografies localitzades durant un dels registres". 

En aquestes imatges hi apareix el delegat de l'empresa a Catalunya, Josep Manel Bassols, amb Puigdemont "en un partit de futbol al Camp Nou, presumiblement disputat entre el FC Barcelona i el València CF el 19 de febrer de 2012". L'empresari, juntament amb el responsable de Oproler a Madrid, Sergio Lerma, ha estat detingut dues vegades en el context de la investigació del 3%. En tot cas, no va haver-hi adjudicacions a l'empresa Orproler a Girona. De fet, es van arribar a presentar a un concurs i no el van guanyar.

L’endemà de la trobada, Bassols va enviar un correu electrònic al president de la companyia, Sergio Lerma, per "referir les novetats" de la seva estratègia. "Ahir vaig portar al futbol l'alcalde de Girona (amb la seva dona i un arquitecte de confiança seva). La pluja ens va respectar i el resultat (del partit i la invitació) va ser magnífic. Espero que ens ajudi a entrar a l'Ajuntament de Girona" , explicava el delegat de Oproler a Catalunya.

Dos dies abans d'haver anat amb Puigdemont al Camp Nou, segons l’informe, Bassols explica que "ja hauria establert contacte amb diversos càrrecs institucionals amb influència política", entre els quals hi hauria el mateix alcalde de Girona i altres alcaldes, diputats i càrrecs del Govern de la Generalitat. L’objectiu d’aquestes trobades seria el d'”establir contactes amb influència política i poder decisori en l'adjudicació d'obra pública i influir en els mateixos a fique licitin obra pública i se l'adjudiquin".

La carta de Bassols a Mas

La Vanguardia explica que el 2010, Josep Manel Bassols, exalcalde d'Anglès, cap de la campanya de Carles Puigdemont a l'alcaldia de Girona el 2010 i actualment delegat a Catalunya de l'empresa Oproler, va escriure una carta de dos folis i mig al llavors president Artur Mas.

En aquesta carta, Bassols demana feina a l'administració pública per a ell i la seva dona, Núria Bassols, en aquell moment era magistrada al Tribunal Superior de Justícia. Segons explicava, la seva dona necessitava "un impàs" i Bassols lamentava la seva situació d'"incertesa personal i professional" malgrat la seva feina i dedicació al partit.

"Li demano que em dediqui una mica de temps per valorar la situació en què em trobo i que m'incomoda i decep molt", comença la carta. A l'escrit, Bassols agraeix les gestions que Germà Gordó va realitzar a Infraestructures.cat per a la seva dona. A la vegada, es mostra decebut davant "l'actitud del partit" cap a ell, que titlla d'"incomprensible". "Veig com es fan nomenaments a la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, el de Barcelona (...) de persones que no han desenvolupat una tasca en favor del país tan llarga i intensa com la que jo he exposat", insisteix.

Al sumari, també hi apareix Josep Sánchez-Llibre, exlíder d'Unió Democràtica. Sembla que aquest polític s'hauria reunit amb l’adjudicatari de les obres de la plaça de les Glòries. Una obra que va costar 65 milions d’euros i que, segons la instrucció, va donar 115.000 euros.