Els Mossos d'Esquadra han d'actuar com sempre. Aquesta és la instrucció que han rebut aquest vespre després que el Parlament de Catalunya declarés la república catalana i que Mariano Rajoy apliqués part de l'article 155 destituint el president, consellers i càrrecs de confiança.

El 155, però, encara no ha arribat al major, Josep Lluís Trapero. 

En un comunicat intern als agents, sense signar i a nom de la Prefactura de la Policia, que s'ha penjat a la intranet del cos, se'ls donen 4 instruccions molt clares.

Primer, "continuar treballant amb la mateixa professionalitat que s'ha vingut fent fins aquest moment" basada en els principis bàsics de la normativa dels Mossos.

Remarca que "per qualsevol dubte l'estructura de comandament esdevé el referent com ho ha estat sempre". És a dir, una estructura jeràrquica on cada agent obeeix ordres del seu superior directe.

La nota dona instruccions clares per no fer ús de la força en el cas que hi hagi enfrontaments entre "col·lectius i persones de pensaments diferents". Demana garantir la seguretat de tothom i evitar incidents i prioritzar la mediació.

I recorda que els Mossos actuen en "representació a la institució a la que pertanyem i no a títol individual, i que en conseqüència, el principi de neutralitat opera en tot moment".

Ara mateix els Mossos no tenen responsable polític. El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el director general de la policia, Pere Soler, han estat cessats per Mariano Rajoy. Soler ja s'ha acomiadat del cos i Forn ho farà en breu quan sigui rellevat pel nou càrrec imposat pel govern d'Espanya.