Per evitar que es qüestioni el sistema de finançament autonòmic, el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro està disposat a rebutjar fins i tot les recomanacions de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) –un organisme de supervisió independent del poder polític–, que aquest divendres publicarà un informe on recomana que el dèficit autonòmic sigui asimètric. Precisament, és una reivindicació de Catalunya, País Valencià i Illes Balears, segons el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, perquè és més "eficient" i ajustat a les seves necessitats.

"La Generalitat i l'Airef coincideixen. L'Estat està cada cop més lluny dels estàndards europeus i l'Airef hauria de ser una autoritat escoltada perquè s'allunya dels interessos curt terministes i polítics. La qüestió és que l'organisme fa tan bé la seva feina, que el ministre no està disposat a escoltar" ha denunciat Aragonès a la sortida del Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dijous a Madrid. "Està demostrat que quan hi ha hagut dèficit asimètric, les desviacions han estat menors, que quan era igual" s'ha tornat, indignat.

El focus de malestar ve perquè Catalunya reivindica un dèficit del 1'18%, i per això va votar en contra del 0'6% per a 2017 durant la passada trobada de l'1 de desembre. Aleshores el vicepresident i conseller d'economia Oriol Junqueras va posar damunt la taula que Catalunya "estava ja per un altre model" que és el de complir el full de ruta pel referèndum a finals de 2017. Però el fet que l'Airef doni la raó a la Generalitat, permet a Aragonès assegurar que des del punt de vista econòmic "el dèficit no està justificat, sinó respon a criteris polítics i arbitraris".

Però Montoro no vol escoltar les crítiques al sistema de finançament i s'escuda en el compliment dels objectius de dèficit. "El criteri del govern és clar, és el mateix per a totes per un sentit pràctic. Ara bé, benvingudes siguin totes les propostes, que com aquestes de l'Airef són interessants" ha dit Montoro. "Ja veurà que quan estiguem en equilibri pressupostari, la qüestió serà igual" s'ha vantat sobre la qüestió. A més, ha assegurat que hi havia "objectius individualitzats", però això només passa quant al FLA i el deute de les comunitats autònomes.

Absència de Junqueras

El fet és que per primera vegada el govern espanyol ha dut al Consell de Política Fiscal l'Informe. L'Airef fa públics els seus informes a la web, amb independència del govern espanyol, però "no és l'habitual" dur-lo a aquesta reunió asseguren fonts de la conselleria. Però Catalunya, Illes Balears i País Valencià s'han tornat a aquedar soles, en un moment en què l'Estat diu voler parlar de la reforma del finançament a la Conferència de Presidents Autonòmics del 17 de Gener. Per exemple, Castella la Manxa diu que la simetria és la "base" del sistema autonòmic.

Aragonès venia en representació del conseller Junqueras i per això, Catalunya no ha pogut votar al Consell. D'aquesta manera, s'ha ratificat l'estol de consolidació fiscal amb l'abstenció de les sis autonomies socialistes, i el vot afirmatiu de les del Partit Popular i Canàries. El secretari afirma que el seu vot "era indiferent" perquè el govern espanyol ja té majoria en aquesta reunió. A més també nega que sigui un gest polític de rebuig a la trobada per part del Govern, perquè segons fonts de la conselleria, Junqueras tenia un ple "molt important" que no es podia saltar al Parlament.

1.300 milions del FLA

Mostra que el sistema de finançament de l'Estat està en qüestió és que també les socialistes es queixen del FLA repartit aquest dijous. "Això no és un regal, és un préstec" recordaven alguns en un clam que comença a ser unànim. Ara bé, al PSOE l'han de fer amb la boca petita, ara que han pactat amb el PP els objectius de dèficit. "El que tocaria no és que vinguin a salvar Catalunya, com diuen ells, deixant diners que cal retornar, sinó que l'esforç fiscal que fan els ciutadans de Catalunya es quedés a Catalunya" s'ha queixat Aragonès.

El fet és que tres dies de Nadal, Montoro ha decidit retornar a les autonomies el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) per al pagament del deute i dels proveïdors, ara que s'ha escurçat l'objectiu de dèficit. A Catalunya li pertoquen 1300 milions, remesa de diners arribarà a les arques de la Generalitat abans que s'acabi l'any. Així les coses, per a Aragonès la qüestió és que això són préstecs i la voluntat del govern català és tenir autonomia i disposar dels seus ingressos fiscals. Però de la Cimera pel Referèndum no se n'ha parlat.