Barcelona / Generalitat de Catalunya / 24-11-15 / Artur Mas compadeixent a una roda de premsa a Barcelona. / Foto: Sergi Alcazar Badia

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i el president d’Esquerra, Oriol Junqueras, van mantenir dimarts una reunió amb l'equip de Junts pel Sí que s'encarrega de les negociacions amb la CUP. Els negociadors aborden les darreres propostes que s'han plantejat als cupaires per tal d'aprofundir en la proposta d'un govern més descentralitzat.

La trobada es va celebrar al Palau de la Generalitat el mateix dia que el president denunciava en roda de premsa que l’Estat protagonitza una “agressió” contra els ciutadans de Catalunya.

Mas ha ofert a la CUP la possibilitat de descentralitzar el paper del president de la Generalitat a partir de la distribució del Govern en tres grans àrees –Economia, Estat del Benestar i Afers Exteriors i Institucionals. Les diferents conselleries es distribuirien entre aquestes tres àrees, i es nomenaria una vicepresidència del conjunt del Govern, que quedaria en mans d'Oriol Junqueras, que a més s'encarregaria de l'àrea d'Economia. Neus Munté i Raül Romeva assumirien les altres dues àrees.

Nova proposta

La darrera proposta de JxSí per demostrar la voluntat de donar un caire més col·legiat a la presidència passaria per crear un òrgan de direcció en què es reunissin el president, el vicepresident i els altres dos responsables d’àrea per coordinar les accions del Govern.

Tots aquests canvis en l'organització de l'Executiu es podrien fer sense necessitat d'emprendre cap reforma de la llei del Govern, ni afectaria allò que fixa l'Estatut.

Ahir al matí, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas va explicar que no veu “del tot impossible” però tampoc té “cap seguretat” que es pugui tancar un acord abans que comenci la campanya electoral de les eleccions generals, divendres vinent. Va assegurar que en les converses amb la CUP “s’està parlant de tot”. “Se’ls ha fet un oferiment, públic i formal, que es detallarà en els propers dies, d’organització del Govern de la Generalitat i de la presidència d’una manera diferent de com s’ha fet fins ara”, va assegurar Mas, que considera que Junts pel Sí s’ha mogut i ara toca als cupaires trobar “el desllorigador”.

De moment, però, persones pròximes a la negociació apunten a un cert pessimisme sobre el desenvolupament de les converses. De fet, el mateix Mas es va encarregar ahir de recordar un cop més que si no hi ha acord abans del 10 de gener es convocaran eleccions de manera automàtica.

Dimarts la CUP va insistir en el seu no a Mas, tot i que comencen a aflorar divisions internes entre els diferents sectors. El darrer a pronunciar-se en contra de la investidura de Mas ha estat l'organització juvenil Arran, amb el lema Fins mai, Mas, damunt d'una fotografia del president en funcions cap per avall.