L’ex ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va confessar aquest dimarts que des del govern espanyol s’havia negociat secretament amb diversos governs d’arreu del món per evitar que es posicionessin a favor de la independència de Catalunya. “Ningú sap quants favors devem a una quantitat de gent per haver aconseguit que fessin les declaracions que van fer”, admetia al programa de 13TV El Cascabel (a partir del minut 10 del vídeo).

Després d’haver protagonitzat un acalorat debat amb l’expresident Artur Mas aquella mateixa tarda, Margallo explica al plató quina estratègia va seguir des del ministeri per aconseguir que Catalunya no rebés suports. Quan va arribar al capdavant de l’ens, convocava una reunió cada divendres -durant els cinc anys que va estar-hi- per donar “instruccions molt concretes a ambaixadors i cònsols, perquè responguessin qualsevol ofensiva”.

Margallo celebrava a l’entrevista que l’operació va “sortir bé” perquè “a fora ningú els ha reconegut”. De fet, assegurava que des de Catalunya s'havia reconegut que "en l'escena internacional han perdut en tot".

Els esforços del govern espanyol no van ser pocs. Tal com el mateix ministre va declarar, ell havia estat nombroses vegades als països bàltics –“no és que hi tinguem especials interessos econòmics, és que hi tenim el tema català”, concretava–, al Canadà o al Vaticà. “Això et consumeix una quantitat d’energia enorme”, es queixava.

El resultat d’aquesta ofensiva internacional en contra de l’independentisme va resultar en diverses declaracions de líders estrangers. Alguns feien créixer la por a ser expulsats d’Europa, com les paraules de David Cameron assegurant que Catalunya hauria de fer cua darrere dels països candidats. Merkel també va fer declaracions a favor de Rajoy i del respecte a les lleis.

On la cosa estava més difícil era a les regions bàltiques on diversos líders es van manifestar a favor de la independència. L’ex primer ministre letó Valdis Dombrovskis va assegurar que reconeixeria Catalunya i el primer ministre lituà, Algirdas Butkevicius, va defensar que Catalunya tenia el dret d’autodeterminació. Un temps després de les declaracions de Dombrovskis uns informes de la Policia l’acusaven d’haver cobrat a canvi de defensar el procés català, cosa que l’Oficina Antifrau de Letònia va acabar descartant.