L’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García-Margalló, ha declarat que Espanya es troba en un “moment perillós”, on ni la Generalitat ni el Govern de Mariano Rajoy “saben què fer”.

Margallo, en declaracions a RNE, ha afirmat que hi ha nombrosos dubtes sobre si se celebrarà o no el referèndum. De fet, ha parlat de diferents escenaris possibles i ha posat especial èmfasi en una declaració unilateral d'independència. En aquest sentit, ha afirmat que si el referèndum no es porta a terme i la Generalitat l’endemà declara unilateralment la independència, s’hauria de “desallotjar el Parlament” i inhabilitar la seva presidenta, Carme Forcadell, així com els consellers que “firmessin els decrets o qualsevol declaració” a favor de la ruptura de Catalunya amb la resta d’Espanya.

Margallo ha aprofitat per fer memòria i parlar de la celebració del 9-N a Catalunya. L'exministre ha recordat unes paraules seves en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press on donava la seva opinió sobre com “s’hauria d’haver actuat” davant del 9-N. En aquell moment, va defensar que s'hauria d'haver aplicat l'article 155 “durant 24 hores”, que "no significava suspendre l’autonomia”, per realitzar “les obligacions que la Generalitat es negava a complir”.

Al mateix temps, hauria d’haver començat una negociació sobre la reforma de la Constitució amb canvis en infraestructures i inversions, una llei de llengües que desenvolupés l’article 3 de la Constitució i un canvi radical en el sistema de finançament de les comunitats autònomes.