Les entitats sobiranistes volen convertir la manifestació d’aquest dissabte en una nova Diada: la “Diada Nacional per la Llibertat”. La Diada és nova, i la localització també: el carrer Marina de Barcelona, des del carrer Pujades fins al mar. A les cinc de la tarda, l’ANC i Òmnium volen omplir aquesta gran artèria de la capital catalana per exigir la sortida de presó dels deu presos polítics independentistes.
 

Sota el lema “Llibertat presos polítics, som República”, la capçalera de la manifestació se situarà a la confluència amb el carrer Pujades, i s’estendrà fins al mar. La capçalera avançarà fins a l’avinguda Icària, on hi haurà l’escenari i es faran els parlaments. Hi haurà una “capçalera d’honor” per als familiars dels presos. Les entitats demanen als assistents que hi vagin amb el ja emblemàtic llaç groc. L'objectiu és que sigui una convocatòria "oberta i inclusiva", ha assegurat Marcel Mauri, líder accidental d'Òmnium, aquest dijous. "Qualsevol demòcrata s’hi ha de sentir cridat a venir perquè el que està en joc és la democràcia".

El vicepresident de l’Assemblea, Agustí Alcoberro, ha assegurat que el plantejament que fan és “molt ambiciós”: portar fins a Barcelona una gran part de la gent que s’hi desplaça pels Onze de Setembre. La diferència, ha admès, és que les manifestacions de la Diada les preparen amb un marge de tres o quatre mesos, i aquest cop ho han hagut de preparar en deu dies. No obstant això, ha anunciat que ja tenen 574 autocars confirmats, una xifra que asseguren que continuarà creixent. Una altra diferència és que no hi haurà ni inscripcions ni trams.

“Hem optat pel carrer Marina com a espai emblemàtic, un carrer que té algunes de les postals clàssiques de Barcelona, com la Sagrada Família o l’skyline”, ha explicat Alcoberro. L’objectiu de les entitats és que tingui el mateix ressò internacional que tenen els 11-S.

alcoberro mauri presos politics sergi alcazar

Una manifestació que no volien convocar

El portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha admès que es tracta d’una manifestació “que ens agradaria no haver convocat mai”, perquè “cap sistema democràtic pot tenir presos polítics a les seves presons”. Malgrat tot, ha defensat que l’11-N serà una protesta “que tornarà a demostrar el civisme, que el sobiranisme no tenim una altra manera de fer les coses que de manera pacífica i democràtica”.

A més d’exigir la llibertat dels presos polítics, la manifestació també denunciarà que l’Estat “ha pres les regnes de la Generalitat de manera il·legítima”. En aquest sentit, Mauri ha assegurat que “davant dels que ens volen violents i crispats, sempre serem pacífics”, i que “davant dels que ens volen dividits, aquest país vol continuar construint-se com un sol poble”. Ha desitjat que Carme Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament puguin tornar de Madrid. “Seria una senyal que la justícia a Espanya comença a redreçar el seu rumb”, ha dit.

En un altre ordre de coses, Agustí Alcoberro ha sostingut que encara és “viable” una llista unitària, que és la seva aposta. No obstant això, ha considerat que la prioritat és que les forces independentistes revalidin la majoria parlamentària. Mauri no s’ha posiciona.