Tant si la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, decideix mantenir la seva responsabilitat dins el PP com a secretària general, o no, Mariano Rajoy vol tenir al capdavant del partit el vicesecretari d'Organització popular, Fernando Martínez Maíllo.

L'objectiu del president espanyol és, segons publica El Confidencial Digital, que Cospedal abandoni la direcció del partit, però també ha deixat clar que és ella qui té l'última paraula. Ella creu que és possible combinar el Ministeri amb el seu càrrec dins del PP, però tindrà en compte l'opinió de Rajoy que, en cas que la ministra de Defensa decideixi continuar dins la direcció de la formació, el seu president crearà un nou càrrec a l'executiva de Gènova.

Aquesta figura podria ser la de coordinador general, paper que ja existia durant el mandat de José María Aznar, i que va ocupar entre el 1996 i el 1999 Ángel Acebes. Si Rajoy acaba recuperant aquesta figura, Cospedal continuaria sent secretària general del PP i Maíllo ocuparia el càrrec de coordinador general. Si finalment la ministra de Defensa deixa la secretaria, seria Maíllo qui ocuparia aquest càrrec.

El que és clar, doncs, és que el president espanyol i també del PP vol que el seu vicesecretari d'Organització tingui un paper important en la direcció del partit com la seva mà dreta i com a número dos. Precisament per això, estarà per damunt de la resta de vicesecretaris que, tot i així, no veuran afectats els seus càrrecs dins del PP.