El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, ha criticat aquest dimarts “l’ambigüitat permanent” de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, respecte al referèndum de l’1-O. Segons Maillo, Colau actua com actua per l’existència d’una pressió “molt alta” a Catalunya, però “sap que l’Ajuntament no pot cometre cap tipus d’il·legalitat” i “el referèndum, tal com està plantejat, és il·legal”. “Amb independència del discurs polític i de les pressions que rebi”, ha dit Maillo, Colau “coneix aquesta realitat”. El coordinador general del PP també ha desqualificat les iniciatives anunciades pel PSOE per articular una resposta a Catalunya mitjançant la creació d’una subcomissió al Congrés on plantejarà recuperar articles de l’Estatut anul·lats pel TC. Segons el coordinador general del PP, històricament “el PSOE s’ha enredat molt en aquesta qüestió” i “parla molt i fa molts eslògans” però “després no concreta a que es refereix”. Per aquest motiu ha insistit que ara per ara “la clau” és la unitat de les forces constitucionalistes contra el referèndum, i ha deixat per al futur qualsevol altre escenari.

Maillo ha fet aquestes manifestacions en el transcurs d’un esmorzar informatiu a Madrid on ha insistit que el referèndum “no se celebrarà” i ha avançat que el govern de Mariano Rajoy donarà una resposta “tranquil·la, ponderada i racional” que “garantirà” el “fracàs” del “desafiament”. “No caurem en provocacions ni en mostres de nerviosisme”, ha afirmat.

Segons el coordinador general del PP, el govern espanyol disposa de “mecanismes suficients per dir que no hi haurà referèndum a Catalunya”. Per aquest motiu ha fet una “crida a la tranquil·litat i confiança en el govern d’Espanya” davant un referèndum que no va “contra un govern o un president” sinó “contra una societat, contra tots, contra l’Estat de dret i la democràcia”.

En aquest sentit, ha rebutjat parlar ara de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “L’independentisme pretén provocar i té un punt de victimisme, i no s’han de cometre aquests errors”, ha afirmat, perquè “aquest debat polític sincerament no interessa”. En tot cas ha reiterat les manifestacions de Rajoy i ha apuntat que el govern del PP “aplicarà la llei”. 

Per ara, segons Maillo, el govern de la Generalitat només ha fet “anuncis sobre anuncis” i “presentacions”, però “no s’ha signat res” i ni tan sols ha definit als documents de la llei del referèndum qui l’ha de convocar. “Anem pas a pas i no té sentit parlar de les respostes quan encara no hi ha clares les preguntes”, ha dit. 

En tot cas ha afirmat que el dia 2 d’octubre el govern espanyol “seguirà amb la mà estesa per dialogar” i abordar respostes a les demandes reals dels ciutadans, “però no es pot plantejar un diàleg que consisteixi en trencar Espanya”.