El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha rebutjat que el seu partit entri en un Govern encapçalat per l'actual president en funcions, Mariano Rajoy. Si repeteix en el càrrec, la formació taronja estarà a l'oposició. A més, ha assenyalat que el PSOE "té la pilota a la seva teulada" perquè és la seva abstenció la que podria permetre un Executiu de Rajoy. Rivera ha completat les seves línies vermelles per donar suport a un Executiu del PP amb els noms del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz -protagonista en els últims dies de l'escàndol de les converses amb Daniel de Alfonso, cap antifrau de Catalunya, per frenar el procés sobiranista-, així com el titular d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Rivera ha insistit en la seva oferta de llançar una negociació a tres perquè PP, PSOE i Ciutadans pactin les grans reformes que necessita Espanya, malgrat admetre que tant Rajoy com el líder socialista Pedro Sánchez, han declinat "de moment" la seva oferta. "Si hi ha voluntat continuista, que continuï el mateix Govern, les mateixes persones, el mateix president, doncs no passa res. Estarem a l'oposició", ha dit Rivera en declaracions a la premsa a Brussel·les, on assisteix a la reunió dels líders liberals europeus prèvia a la cimera europea sobre el Brèxit, quan li han preguntat si manté el seu vet a Rajoy.

"No sóc una mona de fira"

"Ja ho he dit moltes vegades, no fa falta que ho repeteixi. Sóc una persona, no sóc una mona de fira. No és ambigu, ho ha entès tot Espanya", ha conclòs quan li han insistit perquè digui clarament, amb un sí o un, no que Ciutadans manté el seu vet a Rajoy. "El senyor Rajoy pot pactar amb altres partits. Nosaltres donarem suport a un Govern nou, amb noves polítiques i noves persones. Si no és així, si el Govern és continuista, si segueix el senyor Rajoy al capdavant, el senyor (Jorge) Fernández Díaz, el senyor (Cristóbal)Montoro... nosaltres estarem en l'oposició", ha recalcat, si bé ha confiat que finalment "hi hagi regeneració".

Rivera ha admès que "el Partit Popular ha guanyat les eleccions" i "ha d'intentar formar govern", insistint que, segons el seu parer, Rajoy "té tot el dret". "És més, és bo que intenti formar Govern, com no ho va intentar l'altra vegada", ha indicat abans de reiterar la proposta de C's de crear "una mesa de negociació a tres", amb el PP i el PSOE.

Abstenció irrellevant de C's

A la pregunta de si Ciutadans oferirà l'abstenció en la votació d'investidura d'un Govern encapçalat per Rajoy, Rivera ha dit que "és innecessària" i, per tant, "absolutament irrellevant", perquè n'hi ha prou amb l'abstenció del PSOE, "l'únic que amb la seva abstenció pot evitar que anem a unes terceres eleccions".

"L'únic que pot fer que el Govern de Rajoy es posi en marxa ara mateix és l'abstenció del PSOE", per la qual cosa és aquest partit el que té "la pilota a la seva teulada", ha afirmat.

Encara que ha admès que es tracta d'"una decisió interna" d'aquest partit, el president de Ciutadans ha advertit de què "si el PSOE vota que no i segueix en el seu tretze són tretze, hi haurà bloqueig".

"Jo he escoltat dir que no, però també he escoltat altres líders polítics dir que sí", ha dit sobre la divisió d'opinions a les files socialistes. "Comencem la legislatura", ha reclamat.

Rivera ha insistit que si Rajoy "aconsegueix suport, podrà començar la legislatura", i si es posa en marxa "un Govern en minoria", Ciutadans "des de l'oposició" estarà "disposat a parlar de cada un dels temes, amb el PP, el PSOE o amb els dos", per donar suport o rebutjar les diferents lleis que es vagin impulsant.

"Una cosa és fer una oposició responsable i una altra és formar part d'un govern en què no confiem", ha explicat, insistint que Ciutadans té dret a posar "condicions per a aquest nou Govern si forma parteix" d'ell.

Negociació a tres

El líder de la formació taronja ha insistit en la necessitat d'"explorar" la seva oferta de crear la taula a tres per provar de posar en marxa "un Govern reformista i de consens", encara que tant Rajoy i Sánchez l'han descartat "de moment".

"Lamentablement, el PSOE diu que ells no són partidaris d'aquesta taula de moment i que és Rajoy qui ha de moure fitxa, i el PP no ha contestat, ha dit que presa nota però que no vol de moment aquesta taula", ha apuntat.

Malgrat aquest 'no', Rivera ha confiat que "amb el pas dels dies reflexionin". "I que algun dia ens puguem asseure els tres partits", ha explicat, després de considerar "preocupant" que després de dues eleccions PP i PSOE no parlin entre ells ni vulguin asseure's amb Ciutadans.

Parlar de reformes

"Però continuem insistint. Li vaig dir a Rajoy i a Sánchez que respecto l'estratègia de cada partit, però que segueixo a disposició. Si demà o passat o aquesta tarda el senyor Sánchez i el senyor Rajoy ens truquen i diuen que sí, que els sembla bé aquesta taula, ja que Ciutadans estarà assegut en aquesta taula," ha conclòs. Això sí, ha subratllada que aquesta negociació no seria "per parlar de butaques" o càrrecs al Govern, sinó de reformes com la de l'educació o la justícia i de la lluita contra la corrupció.