Els noms del nou partit no han agradat a la militància de l'antiga CDC. Tampoc han agradat les maniobres per condicionar la nova direcció. Ni el fet que els noms de la nova formació es filtressin abans de començar la cimera. Tot plegat ha provocat un caldo de cultiu que ha acabat escalfant el congrés fins a posar-lo ara mateix en una situació complicada. De moment, la decisió del nom, prevista per aquest vespre, s'ha hagut d'ajornar i queda abocada a una nova comissió que es crearà demà en el marc del congrés.

La cimera ha començat com estava previst a les vuit del vespre, un cop ha acabat el congrés de dissolució de CDC. Després d’una primera intervenció d’Artur Mas, ha agafat la paraula Jordi Cuminal per presentar les dues propostes de nom: MesCatalunya o Catalans Convergents. Era el primer punt del congrés. 

Les dues propostes han estat acollides amb fredor evident a la sala del Centre de Convencions del Fòrum on se celebra el conclave. Fins i tot s'han pogut sentir alguns xiulets. Només la presència de la paraula "convergents" a la segona opció ha donat peu a alguns tebis aplaudiments entre els nostàlgics del partit que s'acabava de dissoldre.

La irritació, ja abans de començar el conclave, era tal que ha obligat a canviar l’ordre del dia del congrés, que tenia previst fer la votació entre les dues opcions immediatament després de la presentació. S'ha hagut d'obrir un torn de paraules entre els assistents per poder valorar les dues propostes. Això ha obligat la premsa a abandonar la sala.

Aplaudiments a les crítiques

No obstant, des de fora s'han pogut escoltar els aplaudiments per la primera intervenció, de Marc Guerrero, de Llibergència.

Guerrero ha demanat “aire fresc”, cares noves, nou nom, i que no hi aparegui la paraula Convergència per ser “creïble” el nou projecte davant la societat. Ha retret que cap de les dues opcions són bones i que cal obrir un procés participatiu i postposar la decisió fins al dia 23, quan està previst el congrés per a l’elecció de la direcció, o en el primer consell nacional posterior, atès que es tracta d’una decisió “transcendental”. La gent dempeus aplaudint Guerrero han deixat clar fins a quin punt era compartida aquesta opinió.

Un històric de CDC, Joan Granados, ha advertit que els noms que es proposaven contenien “paraules fredes”. Granados ha cridat l'atenció que si dins la sala els noms rebien aquest acollida, quina no haurien de rebre a la societat.

Conesa

La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, ha afegit a les crítiques formulades el fet que es parlés de convergents en masculí, deixant de banda les dones.

Mark Serra hi ha sumat la crítica per la forma com s'ha plantejat el nom de Neus Munté a la nova direcció i s'ha demanat quina renovació representa un partit amb Mas, Munté i el nom de Convergència a les sigles. La intervenció ha estat acollida també amb forts aplaudiments.

En total una dotzena d’intervencions en cascada, bona part en representació de les diferents famílies de CDC, han anat reblant les opinions crítiques, reclamant que la decisió s'ajorni com a mínim fins a diumenge.

Replica de la direcció

El rebuig ha desbordat la capacitat de Cuminal per respondre-les. De fet, l'argument que ha esgrimit en el sentit que l'ordre del dia fixava per aquest vespre la decisió del nom només ha aconseguit encendre encara més els ànims. 

Fins que passades les 9 del vespre s’ha hagut de demanar un recés. La mesa ha debatut què fer i en reprendre la sessió ha comunicat que es crearia un tercera comissió, que s'afegeix a la dels principis fundacionals i la d'estructura organitzativa per abordar el nom. Aquesta comissió es crearà demà al matí i abordarà tots els noms que la militància i simpatitzants van posar damunt la taula en el marc del Torn Obert.

Aquest resultat ha estat un revés per a l'aparell convergent, que ha preparat el congrés conscient de les dificultats que plantejaran la decisió de l'estructura organitzativa però que considerava que l'elecció del nom havia de ser el moment per encetar una cimera de construcció del nou partit en positiu.

Prat de la Riba i Macià

En la seva intervenció en l'obertura del congrés, Mas ha insistit que el nou partit no neix del no res i que apareix amb “un objectiu concret i nuclear” que és “passar de l’autonomia a la sobirania”. “El nostre repte és gegantí, fer un partit atractiu, sòlid, fresc, robust i flexible, que transmeti seguretat, confiança i esperança”, ha assegurat Mas que ha apel·lat a recollir “el millor de l’esperit i la mentalitat de Prat de la Riba i el millor de l’esperit d’alliberament del president Macià”