El Parlament ha donat aquest vespre llum verda a la tramitació dels pressupostos, rebutjant les esmenes a la totalitat al text presentades per C's, PSC, CSQP i PP. El projecte ha superat aquest primer pas gràcies als vots a favor de JxSí i de dos diputats de la CUP, a més de l'abstenció de la resta de membres del grup anticapitalista. Ha estat la conclusió d'un debat en què els cuparies no han amagat la seva "incomoditat" i han reiterat les exigències per donar suport als comptes en el tram final.

El vicepresident, Oriol Junqueras, ha obert el ple a les tres de la tarda defensant els comptes del Govern i el seu caràcter social. Ha recordat que el 77% de l'increment d'aquests comptes es dedica a despesa social, ha denunciat els obstacles que provoca el sostre de dèficit que imposa l'Estat i ha tancat la seva intervenció llançant un missatge d'optimisme sobre les possibilitats de l'economia catalana.

Tot seguit han defensat les esmenes a la totalitat C's, PSC, CSQP i PP, que han insistit a denunciar que es tracta d'un projecte irreal i que incorpora diners per al procés. Junqueras ha replicat en bloc els grups i hi ha dedicat poc més de deu minuts, la qual cosa ha encès els portaveus. “El seu excés de seguretat és perquè té el pressupost aprovat, i el té aprovat per haver utilitzat el xantatge del processisme”, ha retret el portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, visiblement irritat.

A partir d'aquí, l'atenció se centrava en la intervenció de la CUP, que no decidirà fins a finals de gener quin és el seu vot final al projecte. La diputada Eulàlia Reguant no ha amagat el debat intern que viu aquest grup davant dels comptes del Govern, que en cas de no prosperar provocaran un avançament electoral. "Avui per nosaltres no és un dia còmode, vivim una situació delicada i complexa. Avui sabem que tothom, tant els uns com els altres ens criticaran", ha admès en prendre la paraula.

La portaveu cupaire ha retret que CSQP -"aquells que critiquen el règim del 78 però no tenen la valentia d'afrontar la ruptura"- aprofitarà l'ocasió per intentar llançar la CUP als lleons, i que JxSí no entenen les crítiques dels diputats anticapitalistes i es neguen a escoltar les seves propostes. "Entenem les crítiques i assumim les contradiccions", ha sentenciat Reguant.

Amb tot, la diputada ha advertit que el camí que recorre Catalunya té tres pilars: "referèndum, procés constituent i rescat social". Ha reiterat les critiques a les propostes del Govern -"segueix engreixant les arques privades"- i ha insistit amb les seves reivindicacions, per concloure la intervenció reclamant que es posi "fil a l'agulla al procés constituent i es garanteixi el màxim de bé el referèndum perquè no hi hagi cap esquerda".

La diputada ha acabat la intervenció assegurant que els seus diputats no fan confiança al Parlament ni al Govern sinó al conjunt de la ciutadania.

Compromís amb el referèndum

Al contrari que en la rèplica a l'oposició, el vicepresident ha contestat als cupaires i hi ha dedicat una estona a rebatre els seus arguments. Ha assegurat que "en el camí del referèndum" el Govern està "absolutament compromès, com no podia ser d'una altra manera", i ha insistit a defensar el caràcter social dels comptes. Junqueras, que no havia parlat del procés durant la seva intervenció inicial, ha reservat aquesta compromís per a la rèplica a la CUP.

També el portaveu de JxSí, Roger Torrent, ha reblat la intervenció en el mateix sentit. "Els eixos que ens hem plantejat a l'hora d'afrontar aquests pressupostos es poden resumir en tres grans idees: la vocació social per fer front a les necessitats del present; referèndum, referèndum i referèndum, el 2017 serà l’any del referèndum, i la construcció d'estructures de la República", ha sintetitzat.

A partir d'ara, el projecte enfila la tramitació al Parlament, que està previst que conclogui el mes de febrer.