La situació de Catalunya afectarà "sí o sí" la resta de comunitats autònomes i la revisió a la baixa del PIB feta pel Govern espanyol podria restar fins a 1.700 milions d'euros a les comunitats autònomes, segons fonts de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF).

Aquest organisme també considera que la "incertesa" política de Catalunya podria rebaixar fins a 10 punts el grau de probabilitat de compliment del dèficit del conjunt de les comunitats autònomes, fins a fer-ho "improbable".

La AIReF, que ha elaborat un informe sobre les línies fonamentals dels pressupostos per a 2018 de les autonomies sense incloure a Catalunya, en espera d'una valoració del "xoc" idiosincràtic sobre l'esmentada comunitat, recorda que, segons els lliuraments a compte aprovats el juliol pel Govern, les comunitats tindrien el proper any 3.700 milions més que el 2017.

Però si s'actualitza aquesta xifra conforme a l'última dada de creixement econòmic (2,3 per cent) les comunitats disposarien només de 2.000 milions més, és a dir, que perdrien 1.700 milions, la qual cosa, segons la AIReF, es deuria a la incertesa política catalana.

I en cas d'un escenari de pròrroga pressupostària, segons càlculs de la AIReF, les comunitats autònomes tindrien el proper any 1.000 milions menys que el 2017.

Així, la AIReF afirma que l'impacte català de la incertesa associat a una "situació temporal" d'inestabilitat política a Catalunya es reflectiria "en un deteriorament del saldo pressupostari entorn de dues dècimes respecte al 2,2 per cent del PIB fixat com a objectiu".

Tanmateix, si la incertesa es prolonga al llarg de tot l'any 2018, el creixement econòmic podria arribar a ser significativament inferior al previst, "la qual cosa situaria el dèficit a l'escenari més pessimista, en l'entorn del 2,7 per cent del PIB."

Sobre el conjunt de les comunitats, la AIReF veu "factible" el compliment del dèficit del 0,4 per cent el 2018 si bé insisteix que tot això es pot incomplir per la "incertesa" de l'escenari català.

I aplicant els lliuraments a compte acordats al juliol, la AIReF afirma que tretze comunitats compliran l'objectiu i no ho faran unes altres tres.

Serà "improbable" a la Comunitat Valenciana i Extremadura i "molt improbable" per a la regió de Múrcia.

En qualsevol cas, la possibilitat que les autonomies compleixin l'objectiu de dèficit dependrà, finalment, de la quantia dels lliuraments a compte que el Ministeri d'Hisenda abona a les comunitats.

La AIReF ha suggerit a Hisenda que els recursos s'ajustin "en la mesura possible a la realitat" i subratlla que els sistemes de finançament es liquiden dos anys després de l'exercici de referència.

És a dir, que si les comunitats reben més diners el 2018 del que els tocaria per la recaptació real, haurien de tornar la diferència dos anys més tard, el 2020.

Compliment del dèficit

Quant a la situació individual de les comunitats (excepte Catalunya), l'informe de la AIReF veu "molt probable" el compliment de l'objectiu de dèficit de 2018 a les Balears, les Canàries i La Rioja i "probable" a Astúries i Galícia.

Mentrestant, el considera "factible" a Andalusia, Aragó, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid, Navarra i País Basc.

I a tres regions l'execució pressupostària no permetrà assolir l'objectiu: "Improbable" a Extremadura i Comunitat Valenciana i "molt improbable" a la regió de Múrcia.