La ruta del líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, per Brussel·les amb els diferents representants polítics dels partits del Parlament Europeu per buscar suports pel referèndum ha ratificat algunes postures de la Unió Europea sobre la qüestió catalana.

Domènech, acompanyat d'Ernest Urtasun, s'ha trobat, entre d'altres, amb la copresidenta dels Verds/ALE, Ska Keller, de qui ja és conegut el seu suport al dret a decidir i als comuns. El líder d'En Comú ha recordat que "la pressió de l'Estat" és "un dels grans reptes damunt la taula" i ha demanat a Europa que, "tot i que l'escenari no sigui propici, no justifiqui la seva deixadesa de feina".

Precisament per això ha defensat que "la via europea és absolutament clau" i, precisament per això, ha demanat que els partits favorables al referèndum busquin tant vies de diàleg, com suports internacionals oferint "missatges i apostes clares" i "no múltiples fulls de ruta interseccionats".

Atenció, Estat!

En aquest sentit, Keller s'ha mostrat convençuda que la UE "pot pressionar" el govern espanyol perquè s'obri un diàleg sobre el referèndum perquè, a parer seu, és l'Estat qui "s'ha d'adonar que hi ha un moviment fort, un desig pel referèndum a Catalunya".

I Domènech ha anat un pas més enllà i ha demanat "establir aliances" i "lluitar pel reconeixement del dret a decidir" conjuntament, però també ha subratllat que les presses no són bones recordant que ells no treballen amb un calendari pel referèndum marcat, tot i que sí que ha volgut deixar clar que "si el setembre del 2017 hi ha un referèndum hi serem. Si hi ha un referèndum”, ha remarcat, assenyalant que cal que la votació sigui "efectivament" un referèndum i "no un 9-N plus".

Triar el camí

Des de Europa, l'eurodiputada alemanya ha proposat que "les  institucions europees poden fer alguna cosa per demanar aquest diàleg que és tan necessari" perquè "correspon als catalans triar el camí que volen, però pressionar el govern espanyol perquè estigui obert al diàleg és, com a mínim, una cosa que podem fer".

Cal recordar que Keller ja va signar el Pacte Nacional pel Referèndum ara fa quatre dies, després d'haver manifestat públicament i diverses vegades el seu suport, i ja ha participat al costat dels comuns en diverses campanyes electorals a Catalunya, com la de la candidatura d’Ada Colau a les municipals de Barcelona. A més, forma part del grup d’eurodiputats europeus que a principis de mes van declarar-se en contra de la judicialització del procés independentista.