El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma del reglament del Parlament que ha de permetre l’aprovació exprés de les proposicions de llei ha aconseguit atiar encara més l’enfrontament entre JxSí i CSQP, que fins i tot discrepen sobre les conclusions d’aquest òrgan.

La reforma del reglament que ha avaluat el Consell permetrà que una proposició de llei pugui ser aprovada per lectura única a proposta del grup parlamentari promotor, quan fins ara havien de ser signades per tots els grups parlamentaris per poder ser ratificades per aquesta via ràpida. Aquest canvi haurà de permetre aprovar la llei del referèndum i la llei de Transitorietat directament al ple.

Les conclusions del Consell, que no són vinculants i han estat aprovades per unanimitat, avalen que la lectura única està contemplada tant al Congrés i al Senat com a diferents cambres autonòmiques i admet la constitucionalitat del fet que sigui proposada per un sol grup, però en les conclusions assenyala els límits que ha de tenir en compte la reforma, entre altres, que la resta de grups puguin presentar esmenes.