El secretariat de l'associació Jutges per la Democràcia ha emès un dur comunicat en el qual acusa el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, d'"ús il·legal i abusiu" de les institucions democràtiques, arran de les converses amb el cap Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per "incriminar" líders sobiranistes catalans en presumptes corrupteles a fi de parar el procés sobiranista. JpD demana que s'"investiguin i depurin" les responsabilitats de tots els implicats en la "trama".

JpD, d'orientació progressista, rebutja el que segons el seu parer són "inacceptables pressions" de Fernández a De Alfonso i acusa el ministre de tenir un "nul respecte a les institucions democràtiques per part de qui dirigeix les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat".

Després de recordar que la "missió constitucional" encomanada al ministre és "protegir el lliure exercici dels drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana", l'associació afirma que "a cap d'aquestes finalitats s'até el Ministre si utilitza el càrrec per provar d'incriminar rivals polítics en actes de corrupció no investigats ni per l'autoritat judicial ni contrastats pels cossos policials sota la seva dependència". 

Menyspreu per les institucions

JPD entén que l'actitud de Fernández suposa un "menyspreu profund" per les institucions democràtiques, entre les quals inclou l'Oficina Antifrau de Catalunya, "nascuda per investigar les mordidas i actes de corrupció comunament coneguts com a 3%". "Per això, hem de denunciar la utilització il·legal i abusiva de les institucions democràtiques, entre les quals es troba la Judicatura i la Fiscalia, a fi d'eliminar el rival polític", s'afegeix al comunicat.

Dreceres il·legals

Per tot això, l'associació de jutges exigeix "que s'investiguin i depurin les responsabilitats de tot ordre de totes les persones implicades en aquesta trama, recordant que qualsevol actuació en defensa de la legalitat constitucional s'ha de dur a terme pels mitjans pertinents, sense que càpiguen dreceres il·legals com el que ens ocupa".