Un nou esborrany de la Llei de transitorietat publicat pel diari El País aquest diumenge a la nit ha provocat hilaritat a les files de Junts pel Sí, que li neguen tota credibilitat. El títol de la informació, amb que el diari madrileny ha obert la web, afirma que "un fòrum de model bolivarià faria la Constitució catalana", seguint un dels argumentaris habituals de l'entorn mediàtic del PP per a denigrar a Podemos, que és vincular-lo amb el règim autoritari de Veneçuela.

Aquest és el titular que El País presenta a la seva edició "España". A l'edició catalana i a la versió en castellà de la secció Catalunya n'ofereix una altra versió, desproveïda de la referència bolivariana i sense condicional. Diu: "La 'llei de ruptura' per a Catalunya preveu ara un procés assembleari".

També els subtítols són molt diferents. La versió espanyola remarca que "la república (...) pot ser proclamada sense passar abans per les urnes", mentre que la catalana s'até al text del presumpte esborrany. 

Al text de totes dues versions, però, hi dedica un paràgraf a explicar la presumpta relació de l'esborrany amb el règim de Nicolás Maduro. Les fonts de Junts pel Sí que cita expliquen que la referència de la llei és Islàndia, però El País només ho esmenta en una línia, sense explicar-ho amb el mateix detall que la de Veneçuela, que és de collita pròpia del diari.

L'exportació d'aquest argument per atacar el Govern català ha fet riure el món sobiranista, encara més quan Podem i els comuns no formen part del bloc que impulsa el procés. El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha estat fins i tot sarcàstic en un tuit on treu credibilitat a la informació. 

Turull ha recordat que dimarts explicaran la Llei del referèndum, i que la resta, en al·lusió a la Llei de transitorietat, serà detallada d'aquí a unes setmanes, "mal li pesi a El Pais"