"Una inhabilitació no impedirà que hi hagi urnes". Amb aquestes paraules, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha volgut treure importància a una possible suspensió del càrrec dels membres del Govern. En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el també conseller d'Economia i Hisenda ha exposat que no té cap recança a deixar el seu càrrec. "Ningú em trobaria a faltar. Ningú és imprescindible", ha exposat.

Davant la possibilitat que la justícia espanyola persegueixi i inhabiliti del càrrec algun dels membres del Govern —president, vicepresident i consellers—, Junqueras no preveu que s'arribi a aquest extrem i creu que "triomfarà el principi democràtic". En tot cas, el conseller d'Economia i Hisenda no ha volgut explicar si el Govern actual té pensat un executiu alternatiu en cas d'una suspensió.

Sense detalls

El vicepresident s'ha mostrat convençut que l'1 d'octubre hi haurà un referèndum, malgrat les traves que pugui posar el govern espanyol i el poder judicial. "No hi ha cap tribunal estatal que pugui anul·lar el Dret internacional", ha assegurat el conseller d'Economia i Hisenda.

Ara bé, Junqueras no ha volgut donar més detalls sobre la logística del referèndum pel que fa, per exemple, al moment en què arribaran les targetes censals a les cases dels votants. La mà dreta de Puigdemont sí que ha negat que el setmanari El Vallenc i Indugraf siguin proveïdors del Govern.

No hi ha pressions

Junqueras ha insistit que no hi ha pressions als alcaldes, tal com ahir van suggerir les alcaldesses de Barcelona i l'Hospitalet del Llobregat, Ada Colau i Núria Marín, entre d'altres perfils locals. "Dubto molt que algú digui que el pressiono", ha explicat el conseller.

Per contra, el vicepresident sí que veu una persecució de l'Estat al Govern. "Preferiríem que l'Estat perseguís abans els terroristes i els narcotraficants", ha assegurat el vicepresident en una afirmació especialment punyent.

L'absència dels comuns

El vicepresident ha lamentat que els comuns i podemistes no assistissin a la manifestació de la Diada del Sí. L'any passat, l'alcaldessa Colau es va mobilitzar, mentre que ahir la seva absència es va fer palesa. "No sé què hem fet malament", ha dit Junqueras, que ha cridat a la mobilització d'aquelles persones no necessàriament independentistes però "demòcrates".