"Certs escenaris, com la separació d'una part d'un Estat membre o la creació d'un nou Estat, no serien neutrals pel que fa als tractats de la Unió Europea". Així ha avisat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, Catalunya en una breu resposta escrita a l'eurodiputada independent —abans a UPyD— Beatriz Becerra.

En una pregunta dirigida a Juncker i als presidents del Consell, Donald Tusk, i del Parlament Europeu, Antonio Tajani, Becerra reclama als tres polítics que "afrontin amb claredat i sense que quedi lloc a dubtes un problema polític europeu". En el seu missatge als líders europeus l'eurodiputada alerta que "molts" catalans creuen que una Catalunya independent seria "automàticament membre de ple dret" de la UE i lamenta que les declaracions de la UE fins al moment no hagin estat "prou clares".

"La Comissió recorda que el procés per a l'adhesió d'Estats a la UE ha d'estar plenament en línia amb les regles i procediments previstos pels Tractats", replica Juncker en la seva resposta formal a l'eurodiputada, sense entrar en més detalls.

El paper de Brussel·les

D'altra banda, Juncker evita entrar en la qüestió de fons ni posicionar-se sobre el procés independentista i la convocatòria del referèndum de l'1 d'octubre, ja que "no és el paper" de Brussel·les "expressar la seva posició" sobre qüestions de l'ordre constitucional intern dels Estats membre.

Per això, el cap de l'Executiu comunitari es remitent a la línia que manté la institució des del 2004 quan l'italià Romano Prodi era el president i que recalca que la independència d'un territori d'un Estat membre implicaria la sortida automàtica d'aquest territori de la Unió Europea.

"Quan una part del territori d'un Estat membre deixa de formar part d'aquest Estat, per exemple perquè es converteix en un Estat independent, els tractats deixaran d'aplicar-se a aquest Estat", ha subratllat.

El representant del Govern a la UE, Amadeu Altafaj, ha posat davant la taula que Juncker "evita parlar de la sortida automàtica de Catalunya de la UE, malgrat l'exgiència d'Espanya".