Els exdirigents del PP Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Jaime Mayor Oreja i l'actual vicesecretari de política autonòmica i local del partit, Javier Arenas, han arribat a l'Audiència Nacional passades les nou i mitja per testificar en el judici del cas de corrupció política Gürtel. Tots ells han estat proposats per l'acusat Luis Bárcenas, extresorer del PP, igual com l'exsecretari general del PP i exvicepresident del Govern Francisco Álvarez-Cascos, que va testificar ahir.

El vicesecretari de política autonòmica i local del PP, Javier Arenas, ha estat el primer en declarar i ha assegurat que l'extresorer Álvaro Lapuerta li va dir quan ell era secretari general que les donacions al partit mai no es rebien "a canvi d'alguna cosa", i ha negat haver rebut pagaments en metàl·lic del PP. En la seva declaració com a testimoni en el judici de Gürtel a petició de la defensa de l'extresorer Luis Bárcenas, Arenas, després de jurar dir veritat, ha explicat que ell mai no va rebre cobraments en metàl·lic del PP.

Ho ha fet a preguntes de la fiscal Concepción Sabadell, que li ha inquirit així sobre la causa de la caixa B del partit davant de la protesta de l'advocat de Bárcenas i el suport del president del tribunal, Ángel Hurtado, que ha demanat "prudència" a les parts en un inici però ha acabat dient que al cap i a la fi aquesta causa és "una ramificació" de la Gürtel.

"Mai no he rebut ni un sol euro aliè a la meva retribució a través de transparència i a través de la corresponent declaració fiscal quan arribava el moment. Mai, ni de les persones que ha citat, ni de cap empresa, i li diré a més que ningú no me l'ha proposat, la qual cosa em produeix una certa satisfacció," ha contestat el testimoni a la fiscal.

Sense moviments

L'exsecretari general del PP Ángel Acebes ha negat haver rebut cap dels presumptes sobresous anotats al seu nom als anomenats papers de Bárcenas i ha assegurat que sempre ha declarat les percepcions que ha rebut. La fiscal li ha fet veure que en aquests papers l'extresorer del PP ell apareix com a perceptor de quantitats el 2008 com "Àngel Acebes" i "Àngel A.". "Va rebre vostè alguna d'aquestes quantitats?", li ha inquirit la representant del ministeri públic, al que ha respost taxatiu que, "no mai". "Les he declarat tota la meva vida les percepcions que he rebut", ha afegit tot seguit.

L'exministre també ha dit que no li consta que ni l'extresorer Álvaro Lapuerta ni l'exgerent (i després tresorer) Bárcenas tinguessin atribucions per relacionar-se amb alts càrrecs com a ministres o presidents de comunitats autònomes per intercedir en l'adjudicació de contractes a canvi de comissions. "El va anomenar Bárcenas interessant-se per alguna adjudicació quan era ministre?", li ha preguntat l'advocat de l'extresorer, davant del que ha respost que "mai de la vida".

Tampoc no li consta que "mai" Lapuerta o Bárcenas realitzessin algun "moviment en aquest sentit", i en ser preguntat per què el 2004, quan ell va accedir a la Secretaria General del partit, es va prendre la decisió de deixar de contractar a les empreses de Francisco Correa, ha assegurat que no el sap però que "hi havia un procediment intern" que decidia sobre aquestes contractacions. "Jo no tenia la responsabilitat de contractació", ha argumentat per desvincular-se d'aquest canvi de semblar en les contractacions del PP, que Bárcenas va atribuir en el judici a Mariano Rajoy.

Sense coneixement

"No ho sé, no em consta, ho desconec", ha dit l'exministre Jaime Mayor Oreja en el judici de Gürtel en ser preguntat per una acusació sobre els 93.000 euros que presumptament va rebre de la caixa B del PP i que apareixen anotats als papers de Bárcenas. Mayor Oreja ha declarat avui com a testimoni en el judici contra la trama de Francisco Correa i ha respost a preguntes de la fiscal i les acusacions sobre la peça separada d'aquest cas que investiga la presumpta comptabilitat paral·lela del PP.

"El seu nom apareix en reiterades ocasions en una comptabilitat de Barcenas aportada en la causa", l'ha fet veure l'advocat del PSOE, davant del que ha respost: "No tenia ni idea". Mayor Oreja tampoc no ha examinat, segons la seva versió, aquests papers manuscrits de Bárcenas perquè no ha tingut "cap especial interès" en ells.

Tot seguit, l'advocat li ha recordat que als papers apareixen anotacions al seu nom per un total de 93.000 euros". "No l'es, no em consta, ho desconec", li ha respost al lletrat. Durant el seu interrogatori a petició de la defensa de Bárcenas, Mayor Oreja ha afirmat que aquest acusat "mai de la vida" li va sol·licitar "res" relacionat amb adjudicacions públiques quan ell era ministre de l'Interior (1996-2000), ni tampoc li consta "que ho fes en altres Ministeris".

A més de desvincular a Bárcenas, llavors gerent del partit, de presumptes tractes de favor a empreses de la trama Gürtel, el testimoni ha defensat l'extresorer Álvaro Lapuerta, que tampoc no li va dir "mai de la vida" per suggerir-li alguna qüestió d'aquest tipus.