Aquest diumenge a la nit ha passat una cosa mai vista fins ara en un canal privat espanyol: hi han fet un debat sobre Catalunya i el referèndum i de 19 participants, 16 eren catalans!!!

I, per què ha estat una cosa mai vista? Perquè als canals espanyols el costum és parlar de Catalunya o bé 1/ sense presència de cap català, 2/ amb presència de catalans, però unionistes o 3/ amb presència d'algun català no unionista situat en minoria davant les feres del circ.

Fem la llista dels participants al programa Made In Spain d'aquesta matinada? El presentador, Jordi González. La taula de debat, amb polítics de tots els partits parlamentaris catalans menys la CUP. Al cantó del sí, Carles Campuzano (PDeCAT), Teresa Jordà (Esquerra) i, atenció!, Joan Mena (Comuns). Al del no, Inés Arrimadas (Ciutadans), Miquel Iceta (PSC) i Xavier Garcia Albiol (PP). A la banda del sí també hi era Jordi Sánchez (ANC) i des de BCN ha entrat el conseller de Presidència, Jordi Turull. Al primer cara a cara hi ha participat un altre català, Arcadi Espada, i l'intrús Antón Losada, que ha protagonitzat un possible títol de novel·la d'aventures: “Un gallec demanant el referèndum”. Espada, tal i com ens ha dit Jordi González, estava “a la biblioteca de casa seva, a la ciutat on viu i a la que estima, que és BCN”. Losada era al mig d'un carrer de Santiago de Compostela. Això voldria dir que Losada no té biblioteca o que Espada no té carrer.

Pel mig, hi ha hagut un moment en que creia que se m'havia espatllat la TV, perquè a l'anunciat debat sobre la independència hi ha aparegut un vídeo sobre els atemptats de BCN i Cambrils i llavors s'han posat a parlar d'aquesta qüestió. Per sort l'avaria ha durat poc, el temps suficient perquè tornés la insinuació de que la CIA ens va avisar i aquí estàvem badant.

Al segon cara a cara, dos catalans més: Pilar Rahola i Javier Nart. No sé si Nart s'enfadarà per dir-li que és català. És nascut a Laredo? Sí. Va criar-se a Bilbao? Sí. Perp, però viu aquí des dels 12 anys? Sí, i ara ja en té 70.

N'esperara molt d'aquest cara a cara, però el format del programa ha decidit que parlessin d'economia i cap dels dos és economista. I de si una Catalunya independent es quedarà o no a la UE, que és un debat que ja el vam tenir fa anys. I de si hi haurà o no referèndum. Aquí la cosa s'ha animat una miqueta. Tant que Nart, un pèl alterat, ha acabat cridant que allò no era una taverna. No, no ho era, però si que ha semblat una botiga de menjar ràpid perquè els han despatxat sense ni dir bona nit.

I després, tercera taula de debat. Ara amb periodistes. I més catalans: Salvador Sostres, Santiago Espot (que no és periodista), Gemma Aguilera i Antonio Baños... i altres dos intrusos: Eduarne Uriarte i Alfredo Urdaci.

Total, que aquest matí de dilluns, si els 16 catalans que han participat al programa es troben a l’AVE i decideixen esmorzar junts, a la cafeteria no s'hi cabrà. Un dels temes que hi poden tractar, entre cafè i cafè, és si havent-t'hi tants catalans, el debat no el podien haver fet aquí.