La interventora de la Generalitat ha tornat a enviar al Ministeri d'Hisenda els informes setmanals de pagaments que li exigeix l'Estat. La Generalitat ho havia deixat de fer la setmana passada per ordre del vicepresident, Oriol Junqueras.

Dimecres passat, la interventora va enviar una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, on li comunicava que deixava d'informar sobre els certificats de pagament setmanals, una mesura que el govern espanyol havia imposat a la Generalitat el passat mes de juliol. A la carta, al·legava que ho feia per ordre del seu superior.

Ara, fonts d'Hisenda han confirmat que la interventora ha canviat de parer i ha tornat a enviar tots els certificats que tenia endarrerits, sense la signatura de Junqueras. Després de rebre aquesta carta, Montoro va anunciar el passat Consell de Ministres que havia donat ordre a la fiscalia que investigués la decisió de la interventora. Una decisió que suposava, per primer cop, que el govern espanyol assenyalés directament a un funcionari públic per col·laborar amb el referèndum.

Montoro ha confirmat el canvi d'actitud de la interventora i ha assegurat que "ningú els ha explicat aquest canvi de criteri". Ha afegit que els informes han arribat aquest dimecres, que s'estan estudiant i que també requeriran més informació a la Generalitat. "Això que ha fet la interventora és el que cal fer, seguir complint la legalitat vigent", ha valorat. 

La interventora, Rosa Vidal Planella, ha fet aquest moviment amb el consentiment de la Conselleria d'Economia i Hisenda, segons informen fonts d'aquesta. Es tracta d'una actuació que busca protegir la funcionària de l'actuació de la Fiscalia. 

La decisió de deixar d'enviar els informes setmanals va portar que el divendres passat el consell de ministres aprovés una ordre que suposava la intervenció de les finances de la Generalitat i que s'ha fet efectiva aquest mateix dimecres.