L'independentisme explora noves reunions amb els comuns per implicar-los en el referèndum, segons confirma el diari Nació Digital. Els uneix la defensa pel dret de decidir, així ho demostra el Pacte Nacional pel Referèndum que també ha signat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Però més enllà del Pacte, representants de l'estat  major del procés ja han fet saber a persones concretes dels comuns la voluntat d'incorporar-los al grup de treball per preparar la votació. 

Fa uns mesos, quan el sobiranisme buscava un gran acord pel procés, Catalunya Sí que es Pot no va validar les conclusions de la comissió d'estudi al Parlament. En aquell moment, els interlocutors entre els dos espais polítics eren el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello. Sembla que Cuixart tornarà a fer d'embaxador per buscar la implicació dels comuns.

El president d'Òmnium va coincidir amb Pisarello el dia de Sant Jordi i ja van parlar del tema, a més a més també ha fet arribar un missatge a Xavier Domènech per programar una trobada entre tots dos. Tot i això, per ara no hi ha hagut cap contacte directe; Ada Colau ho va dir en una entrevista a Nació Digital en què va assegurar que "l'Executiu de Puigdemont no li ha fet cap proposta ni petició concreta sobre el referèndum".

"No hi ha alternativa al referèndum", sentenciava el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva. La constitució del Pacte ja va suposar un primer pas a l'hora de fer front comú entre els diferents espais, i al Govern esperen que la "sintonia" es mantingui en els pròxims mesos. Romeva creu que els ajudaran a obrir col·legis electorals "sigui quin sigui l'escenari del referèndum".