El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dilluns que l’esborrany de la llei de transitorietat jurídica publicat a El País és un “nyap jurídic impropi d’una societat desenvolupada” i que està “fora de la realitat, del planeta, del sistema solar i de la galàxia”.

La llei "no passaria l'examen ni de primer de Dret" i està plena d'incoherències tècniques i jurídiques que se situen en el plànol de la il·legalitat, ha criticat en roda de premsa. En concret, Iceta s'ha mostrat preocupat per la insolvència que demostra el Govern perquè, segons assegura, el document constata que no hi ha voluntat de diàleg amb l'Estat espanyol. 

Amb tot, ha lamentat que es doni a conèixer l’acció del Govern fora de la seu parlamentària i que es facin acords a porta tancada. “No es pot pretendre la creació d’una república a les fosques i amb els més maldestres assessoraments jurídics”, ha reblat el líder del PSC. Per això, Iceta ha recordat que el seu grup ha demanat en nombroses ocasions els documents que provin les accions que està portant a terme l’executiu de Carles Puigdemont per tal de poder parlar amb “coneixement de causa”. 

Iceta, "satisfet" amb el resultat de les primàries

En relació a les primàries del PSOE, Iceta s’ha mostrat “satisfet” amb els resultats de les primàries del PSOE, una “victòria incontestable” de Pedro Sánchez, que ha rebut més del 50% dels vots, a 10 punts de distància de Susana Díaz i 40 de Patxi López.

Tot i assegurar que aquest dilluns hi ha “més il·lusió, més confiança i més autoestima” tant al PSC com al PSOE, Iceta s’ha mantingut prudent i ha afirmat que les seves paraules haurien estat les mateixes si hagués guanyat un altre candidat. Sobre el paper del PSC a les primàries socialistes, el primer secretari ha recordat que Pedro Sánchez hauria guanyat igualment sense el suport de Catalunya, si bé és cert que en aquesta regió ha aconseguit una “àmplia victòria”.

El líder dels socialistes catalans ha manifestat que espera que la proposta de Sánchez pugui servir per establir ponts de diàleg entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, Iceta ha reiterat la seva voluntat de fer una reforma constitucional federal que doni “reconeixement, regles, recursos i representació” a Catalunya. 

“Aquesta elecció ha de traslladar un missatge de construcció d’una alternativa, també per a Catalunya”, ha assegurat Iceta, que ha aplaudit que Sánchez reconegui Espanya com un Estat plurinacional.

Amb tot, Iceta espera que la proposta de Sánchez trenqui amb el “doble bloqueig” entre els independentistes, que aposten per una via “il·legal” i la posició del govern espanyol “sense propostes” al respecte. En aquest enfrontament entre els governs, Iceta ha reconegut que el fet que Sánchez reconegui Catalunya com a nació pot contribuir a fixar un nou encaix de Catalunya a Espanya. Això sí, tot i reconèixer el caràcter plurinacional de l’Estat, Sánchez en cap cas accepta la convocatòria d’un referèndum d’independència.