El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha descartat donar suport a una investidura del candidat d'ERC per al 21-D, Oriol Junqueras, ni del candidat de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont. Però tampoc no pactarà amb els comuns, si el que volen és un referèndum. Ho ha dit en la presentació aquest dimarts del llibre del periodista Raúl Montilla Iceta. El estratega del Partido Socialista (Ediciones B), que repassa la trajectòria política i personal del líder dels socialistes catalans.

Iceta ha ironitzat que "Albert Rivera s'haurà de buscar un altre argument" per intentar atacar el PSC, perquè té molt clar que no farà president ni Junqueras ni Puigdemont. "Ja n'hem tingut prou", ha assegurat. Preguntat per si considera que Puigdemont i Junqueras estan inhabilitats políticament, com ha dit aquest dimarts Mariano Rajoy, ha destacat que "és poc rellevant el que els polítics pensin perquè seran els catalans els que els habilitin o inhabilitin a les urnes" del 21 de desembre.

El PSC no pactarà ni amb ERC ni amb el PDeCAT, però tampoc amb els comuns "si volen un referèndum sobre la independència com ara: teníem un acord a Barcelona i l'han trencat". Els comuns "van dir que tot dependria del que el PSC votés al Senat. Aquí ho deixo", ha dit, tenint en compte que l'únic senador del PSC, l'expresident José Montilla, no va participar en la votació.

Ha dit que només pactarà després dels comicis amb partits que vulguin buscar grans acords i no vulguin trencar amb la resta d'Espanya ni aprofundir la fractura socioeconòmica, un requisit que considera que no compleixen ni Junqueras ni Puigdemont.

Rebutja "polítiques de fronts"

"Faré un govern amb tots els que vulguin fer una solució acordada, no crec en les polítiques de fronts", ha dit preguntat per la proposta del líder del PP català, Xavier García Albiol, de fer un front PP-Cs-PSC contra la independència i compartir punts dels seus programes electorals. Iceta ha assenyalat que "superar el bloqueig actual amb un front contra l'altre serà una repetició de la jugada", i ha rebutjat l'aposta d'Albiol per compartir punts.

"Crec que amb la seva proposta ha copiat els independentistes, em sona això de compartir punts del programa", ha fet broma Iceta en al·lusió a les candidatures sobiranistes, i ha afegit que és molt important poder llegir els programes dels partits i que no ha vist encara el de cap altre partit perquè, a diferència del PSC, no els han aprovat. Per això ha animat Albiol a deixar clar "què és el que proposa" per solucionar les coses en comptes d'entossudir-se a buscar punts d'acord en contra dels independentistes.

També ha dit que "el primer que va intentar un referèndum il·legal va ser el PP recollint firmes contra l'Estatut", i ha cridat a deixar de banda actituds sectàries i de fronts, i començar a pensar en l'acord i el pacte com a única sortida a la situació.

Acceptarà el resultat

Iceta ha dit que, com no pot ser de cap altra manera, acceptarà el resultat del 21-D i que, "sigui quin sigui, el 155 ha de deixar d'aplicar-se" immediatament després. Encara que guanyessin les forces independentistes, ha confiat que "hagin après de tot el que ha passat". Iceta ha defensat que el compliment de la llei és una cosa bàsica, així com la possibilitat de canviar-la fent ús dels mecanismes que les mateixes lleis preveuen.

Ha considerat que les últimes declaracions de Carles Puigdemont, els seus consellers i els membres de la Mesa del Parlament "indiquen un cert retorn, ja no a la legalitat, sinó a la realitat". "Llàstima que no ho veiessin abans", ha assenyalat. Iceta ha reivindicat que està disposat a renunciar al que sigui necessari i a no sortir a la foto" amb l'objectiu que se solucioni l'encaix català i hi hagi un acord dialogat i pactat, sempre dins del respecte a la llei.