El PDECat continua endavant amb l’estratègia per deixar en evidència l’Operació Diàleg del govern espanyol. El diputat Francesc Homs ha presentat una moció al Congrés en què reclama crear una comissió de treball que analitzi la possibilitat de convocar un referèndum a Catalunya per solucionar el “conflicte polític” independentista.

Aquesta comissió hauria d’abordar “aspectes relatius a la pregunta, la data, el quòrum, o el marc legal més adequat” per al referèndum. Les conclusions dels treballs haurian de ser presentades i debatudes en sessió plenària del Congrés en un termini de tres mesos.

La iniciativa és conseqüència de la interpel·lació d’Homs dimarts passat al Congrés a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en què demanava la resposta de l’executiu espanyol al llistat de 46 temes plantejats pel president, Carles Puigdemont, a l’Estat.

Enviat a les ambaixades

La moció, que reclama que el Congrés assumeixi "la necessitat d’impulsar el diàleg polític” per superar la situació plantejada a Catalunya, pretén forçar de nou un posicionament per part del govern espanyol i el PP en relació a la reivindicacions del Govern de la Generalitat. Per aquesta raó, i amb la voluntat de denunciar la reiterada negativa de l'Estat a parlar del referèndum, el diputat del PDECat té previst enviar la iniciativa a les ambaixades acreditades a Madrid.

En el text de presentació de la moció, es recorda que el Tribunal Constitucional va retallar l’any 2006 l’Estatut, que havia estat votat en referèndum pel poble català, la qual cosa va provocar un “conflicte de legitimitats sense precedents”.

Seguint aquest fil argumental, situa com a primer punt de la comissió de treball elaborar un “diagnòstic contrastat sobre el compliment i el desenvolupament de l’autonomia catalana”, especialment en els darrers 10 anys, des de l’aprovació de l’Estatut del 2006 fins a ara.

“No deixa de ser sorprenent que una qüestió com la catalana no hagi estat mai tractada com a tal i amb la singularitat que mereix, quan en realitat ha estat un eix de debat constant i permanent no ja durant aquests darrers 10 anys, sinó també durant tot el període de democràcia actual”, s’assenyala en la presentació de la moció.

Així mateix, el text recorda que la retallada del TC va alterar l’Estatut i el va deixar “impracticable”, oferint una interpretació del bloc constitucionalista que “ensorrava totes les expectatives del catalanisme polític”.