El Govern ja ha començat a enviar les notificacions als membres de les meses electorals del referèndum. Així ho ha explicat la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en una entrevista a Flaixbac, aquest dimarts al matí. Segons la també diputada de Junts pel Sí, l'enviament s'ha iniciat però encara no s'ha acabat, quan falten cinc dies per l'1-O.

Rovira ha assegurat que "estan arribant algunes notificacions però no han acabat d'arribar totes", per la qual cosa no han estat notificats els 55.000 membres que conformaran les meses electorals.

La Sindicatura Electoral de Catalunya va acordar fa una setmana ampliar el termini per constituir les meses electorals del referèndum després que el Tribunal Constitucional (TC) instés Correos a paralitzar qualsevol enviament relacionat amb la consulta, incloses les targetes censals i les comunicacions als membres de les meses.

Segons l'acord de l'òrgan electoral, els membres de les meses electorals podran ser notificats fins "al quart dia hàbil anterior a la celebració del referèndum", és a dir, el dimarts 26 de setembre.

Rovira no ha detallat com s'estan enviant les notificacions ni quan han començat a enviar-se, però segons l'acord de la Sindicatura Electoral s'està fent dins de termini.

Segons la llei del Referèndum i el calendari electoral fixat per la pròpia Sindicatura, estava previst enviar les notificacions als membres de les meses electorals entre el 8 i el 15 de setembre, però el veto de Correos va impedir complir aquest termini.

De fet, el sorteig dels membres de les meses es va fer fa setmanes, però encara no s'ha pogut notificar per carta als 55.000 electors triats d'entre tot el cens perquè Correos té l'orde de paralitzar qualsevol enviament relacionat amb l'1-O.

Terminis alterats

L'acord de la Sindicatura electoral per ajornar la notificació destacava que es podran veure alterats els terminis inicialment establerts també en la resta de processos de preparació de l'1-O a causa de "les interrupcions de l'accés als canals oficials com a conseqüència d'actuacions alienes a l'administració electoral".

Els cinc membres de la Sindicatura destacaven en el seu acord que "el context en el qual es desenvolupa aquest procés dificulta que les persones i organitzacions puguin conèixer la informació electoral i les actuacions de l'administració electoral, en perjudici de l'efectivitat dels drets electorals" que els corresponen, i per això van decidir ampliar els terminis.