Aquesta setmana s'ha convertit en una marató internacional per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que va començar dilluns a Londres, al Parlament de Westminster, i acabarà amb un viatge aquest dissabte a Luxemburg on participarà fins dimarts en l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF).

Forcadell intervindrà diumenge en el debat en comissió política de l'APF i dimarts en el plenari de l'Assemblea de la francofonia que aquest any té com a marc de debat la Diversitat lingüística, diversitat cultural, identitat(s).

El Parlament de Catalunya forma part d'aquest òrgan des de l’any 2008, quan l’aleshores president de la Cambra, Ernest Benach, va sol·licitar l’estatut d’observador argumentant que Catalunya comparteix els valors i els objectius de la francofonia. A banda de la difusió de la llengua i la cultura franceses, l’APF té també com a objectius la promoció de la democràcia, l’estat de dret i els drets humans, particularment en l’espai francòfon, la promoció internacional, la cooperació i la solidaritat.

L’Assemblea de Parlamentaris de la Francofonia està integrada per 83 parlaments dels quals 52 són membres de ple dret; 14 són associats i 17, observadors. En aquest darrer grup està el Parlament de Catalunya que comparteix aquesta condició amb assemblees com la de Bòsnia i Hercegovina o les dels estats nord-americans de Louisiana, Nou Hampshire i Maine, entre d’altres.

Francofonia

Salutació a la Cambra dels Comuns

A Londres, la presidenta va participar dilluns en la reunió constitutiva de l’All-Party Parliamentary Group on Catalonia, i va mantenir diferents reunions amb diputats, entre els quals el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, que, segons fonts presents en la conversa, no va amagar la sorpresa pel fet que hi hagi obert un procés judicial contra cinc membres de la Mesa del Parlament per permetre un debat i votació a l’hemicicle. Bercow va voler mostrar un gest excepcional amb la presidenta a qui va dedicar una salutació davant dels diputats.  

Forcadell va protagonitzar a Westminster una intervenció davant dels diputats que integren l'APPG sobre Catalunya i va explicar la situació política generada pel procés i la convocatòria del referèndum, a més de denunciar la judicialització que està patint ella mateixa amb les querelles que té obertes al TSJC.

“Som conscients que estem amenaçats si complim les nostres funcions, però això no ens farà desistir del nostre compromís amb els ciutadans de Catalunya, amb la defensa dels drets i les llibertats”, va assegurar durant la constitució de l’APP. Forcadell va acusar l’Estat espanyol d'estar diluint la separació de poders i va sentenciar que el Govern de Mariano Rajoy "té por de les urnes, té por que la ciutadania catalana expressi la seva opinió".