Maria Eugènia Alegret, la jutge que instrueix la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent, ha donat dos dies als lletrats de la cambra catalana perquè presentin l'informe que van fer defensant que el ple podia votar les conclusions i que es va seguir el reglament establert.  Alegret ha donat celeritat a la instrucció, de manera que el judici podria tenir lloc al març o l'abril.

Alegret dóna curs així a les peticions que la Fiscalia va fer el passat 23 de desembre. Una setmana més tard, la jutge ha fet la petició expressa al Parlament de Catalunya. 

Pel que fa als informes dels lletrats, la magistrada demana exactament el document de les al·legacions que van presentar els lletrats del Parlament al Tribunal Constitucional un cop aquest va suspendre la feina i les conclusions de la comissió del Procés Constituent. El document és una de les proves principals en les quals es basa la defensa de Carme Forcadell.

El parlament també ha de lliurar a la jutgessa la moció que va presentar la CUP el 18 de març, on demana que es reafirmi el decret de ruptura i que declara “vigent” el text anul·lat pel Tribunal Constitucional. 

Els funcionaris de la cambra catalana tenen a partir d'avui dos dies hàbils per lliurar la documentació. Dimarts 3 de gener s'acaba el termini.

El cas Forcadell va de forma trepidantment ràpida. Algunes fonts judicials apunten que el judici podria arribar ja al mes de març després d'una instrucció llampec. I és que Maria Eugènia Alegret ha donat celeritat a la instrucció per evitar el toc d'atenció que en el seu moment va tenir Miquel Àngel Gimeno, actual director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, i ex president del TSJC durant la instrucció del cas 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. El poder judicial considerava que no anava prou per feina. Prova d'això és que Maria Eugènia Alegret no ha aturat els tràmits ni per les festes de Nadal.

El que no ha acceptat la magistrada de tot el que ha demanat la Fiscalia són les pàgines dels diaris La Vanguardia i El Periodico on hi ha les informacions sobre la desobediència de Junts pel Sí i la CUP als advertiments del Tribunal Constitucional. Tot i que la magistrada ha rebutjat demanar aquestes pàgines als mitjans de comunicació, el fiscal ha recorregut aquesta decisió. El Ministeri Públic argumenta que la documentació "es sol·licita als efectes de deixar constància que la intenció d'introduir en el ple l'aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent i promoure amb això el menysteniment del que va decidir el TC en la seva interlocutòria del 19 de juliol, resultava certament previsible".