L'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia i un ordre internacional igualitari, Alfred-Maurice de Zayas, ha reclamat al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que intervingui com a mediador en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta dirigida al president de la Comissió Europea a la qual ha tingut accés l'ACN, De Zayas assegura que està "preocupat" per "les proves de violacions dels principis fonamentals dels drets humans, inclòs l'Estat de Dret i l'autodeterminació".

En l'escrit, De Zayas encoratja Juncker a "fer mediació per garantir el respecte de tots els drets humans i la llei europea a Catalunya". La carta a Juncker ha estat enviada, també, al secretari general de les Nacions Unides, António Guterres. "És imperatiu facilitar el diàleg i, amb això, mantenir la pau social", assegura l'expert de l'ONU, que alerta de possibles "atacs de bandera falsa que podrien agreujar la situació i comportar violència i morts". "Crec que és oportú per a la Comissió Europea oferir els seus bons serveis per fer mediació en les diferències entre les autoritats de Barcelona i Madrid", assegura aquest expert independent de l'ONU. 

De Zayas ha escrit la carta a Juncker, però també als vicepresidents Frans Timmermans i Valdis Dombrovskis, i la comissària de Justícia, Vera Jourová. A més, l'expert de l'ONU n'ha enviat una còpia al secretari general de les Nacions Unides, a qui assegura que escriu "de nou" per advertir-o de la situació a Catalunya i per demanar-li que ajudi a 2trobar una solució pacífica". 

De Zayas, a més, en els escrits expressa el seu suport al recent informe d'experts internacionals, entre ells el professor de Ginebra Nicolas Levrat, sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya. 

Un comunicat que li impedeixen publicar

En una entrada al seu blog personal, l'expert independent de l'ONU per a la promoció de la democràcia ha penjat, d'altra banda, un comunicat de premsa que assegura que va escriure el dia 20 de setembre i que li van impedir publicar. En el text, De Zayas afirma que ha escrit a les autoritats espanyoles davant de l'ONU a Ginebra sense aconseguir "els efectes desitjats". 

En el comunicat de premsa que De Zayas volia publicar l'expert ja demanava a la Comissió Europea que "defensi el dret del poble català a expressar la seva opinió en un referèndum, compatible amb la llei europea i internacional". "La CE hauria de condemnar l'ús directe o indirecte de la força en una població que intenta expressar el seu dret a decidir", afegia.