Mentre el Parlament encara no ha aprovat la llei del referèndum, el govern espanyol continua fent feina i ja té pràcticament enllestit el recurs que presentaran per tombar-la, tot i que no ho faran fins que la Cambra catalana hi doni llum verda. Així ho publica avui El País, que explica que els de Mariano Rajoy s'empararan tant en la Constitució com en l'Estatut

Segons els advocats de l'Estat, la llei atempta contra els principis bàsics de tot estat democràtic i de dret i posen com exemple que no es prevegi una participació mínima, així com que es vulgui aprovar per la via ràpida. 

Un dels punts que contradiu l'Estatut —sempre segons el mitjà citat— és el fet que JxSí i la CUP vulguin aprovar la llei amb majoria absoluta, mentre l'Estatut estableix que s'ha de ratificar per dos dels terços dels diputats. També expliquen que l'Estatut requereix una majoria de tres cinquenes parts dels diputats per nomenar el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges i la Sindicatura de Comptes.

A més, també posen damunt la taula que la Generalitat no té competències per elaborar un cens, que asseguren que constitueix una vulneració del dret a la intimitat personal i a la Llei de protecció de dades.