El secretari d'Estat d'Hisenda del govern espanyol, José Enrique Fernández de Moya Romero, va enviar una carta a la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, en què demanava que es justifiqués un increment de 6.150 euros en una partida pressupostària destinada a l'organització, gestió i seguiment de processos electorals.

La carta, que ha estat difosa pel diari El Mundo, es va enviar dimarts, tres dies abans que el govern espanyol hagi anunciat que demanarà setmanalment a la Generalitat els certificats de pagaments per vigilar que no es gastin diners per a l'1-O, condicionant així els pagaments del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

A la missiva el Ministeri d'Hisenda relata que a l'últim certificat mensual de control econòmico-financer que la Generalitat ha enviat per poder accedir als diners del FLA s'hi reconeixien obligacions al programa '132. Organització, gestió i seguiment de processos electorals' per import de 19.370 euros i es registraven autoritzacions i disposicions de despesa per 25.520 euros, 6.150 més.

Per això reclama a la interventora informació addicional que justifiqui la diferència. La carta dona 48 hores per remetre els documents requerits, a excepció d'una part referent a expedients vinculats al programa 132 que no estiguessin subjecte a la funció interventora. En aquest cas dona de marge tres dies per enviar-los.

Fonts del Departament d'Economia han tret importància a la qüestió al·ludint al volum de la diferència i han destacat al respecte que tot plegat respon a "moviments normals de pressupostos".

Amenaça amb el FLA

Després d'això, aquest divendres el govern espanyol ha anunciat que demanarà setmanalment certificats als responsables de la gestió i intervenció econòmica de la Generalitat per comprovar que no hi hagi cap partida destinada a l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. L'acord obliga els interventors de les conselleries, el director general de pressupostos i el director general de política financera a remetre aquests expedients cada setmana. 

El Ministeri d'Hisenda serà l'encarregat de comprovar i verificar els certificats. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha avançat que en cas d'incompliment Catalunya es quedaria sense les transferències del FLA. Aquest 2017, l'Estat preveu destinar a Catalunya a través d'aquest fons un total de 3.600 MEUR.