Esquerra Republicana només avalarà una llista unitària si en formen part la CUP i sectors dels comuns i de Podem, com el que representa Albano-Dante Fachin, a qui han obert la porta. Així ho ha assegurat el seu portaveu, Sergi Sabrià, aquest dilluns en una roda de premsa posterior a la reunió de la permanent nacional. “Nosaltres valorem la possibilitat d’un espai on hi sigui tothom”, ha defensat. “Si alguna d’aquestes parts falla, estem convençuts que el millor és que cadascú es presenti amb les seves sigles. Les opcions de mitjos queden descartades”.

Més enllà que Fachin no s’hagi declarat mai com a independentista, sinó tot el contrari, Sergi Sabrià ha valorat la “valentia” amb la qual ha actuat el secretari general de Podem —que avui ha dimitit— durant les últimes setmanes. Han parlat amb ell i han constatat que tenen “més punts de trobada que de diferència” i que els uneixen els “valors republicans”. “Hem ensenyat moltes vegades la nostra voluntat de fer llistes obertes i plurals”, ha assegurat. S’ha referit a l’última llista al Congrés dels Diputats, amb Joan Tardà i Gabriel Rufián al capdavant. Si ell volgués incorporar-s'hi, els republicans trobarien la manera de fer-li un lloc.

De moment, totes les possibilitats estan obertes. El portaveu nacional d’ERC ha subratllat que durant el cap de setmana passat han vist una “voluntat inequívoca de coordinació i cooperació” per part de tots els partits. “Estem segurs que hi haurà un acord programàtic i no descartem un acord de màxims, tant si hi ha bloc únic com si sorgeixen tres blocs que estarien coordinats i expressarien els seus matisos”, ha assenyalat.

En aquest sentit, ha avançat que durant les properes hores i dies mantindran més converses. “Continuarem parlant amb tothom i no dubtem que en sortirà un projecte potent, il·lusionador i guanyador, que maximitzi els vots”, ha assegurat Sabrià, que ha afegit que “el repte és omplir les urnes de vots en defensa de les institucions i la democràcia i en contra del 155, de vots republicans”.

Sabrià també s’ha referit a la decisió de la justícia de Bèlgica de deixar en llibertat vigilada el president Carles Puigdemont i els quatre consellers que l’acompanyen. “Un criteri totalment oposat al que vam viure la setmana passada a l’Audiència Nacional, amb unes mesures cautelars extremes sense cap mena de fonament”, ha assegurat. “Hem tornat a veure la diferència entre un sistema judicial amb garanties i un sistema judicial polititzat, on les decisions es prenen abans”.