Esquerra Republicana vol que el Congrés insti el govern espanyol a retirar la Creu de Sant Andreu que lluu a les aeronaus de la Força Aèria Espanyola i que el dictador Francisco Franco va manar col·locar poc després de l'inici de la Guerra Civil en substitució de l'escarapel·la amb els colors de la tricolor que decoraven els avions en la II República.

Amb aquest objectiu, el portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha registrat una proposició no de llei que serà debatuda a la comissió de Defensa de la Cambra Baixa.

Segons detalla en la seva iniciativa, ja que els avions utilitzats pel bàndol revoltat durant la Guerra Civil van ser els mateixos que feien servir els combatents republicans, per evitar confusions, els militars del bàndol nacional van tapar en un primer moment amb pintura negra les escarapel·les tricolors que els avions portaven en els plans superiors i inferiors.

Setmanes després, concretament el 8 d'agost de 1936, Franco va dictar l'ordre de pintar el timó de direcció de les aeronaus en blanc i col·locar a sobre, en negre, la Creu de Sant Andreu. "Des d'aleshores segueixen vigents tal com va ordenar el dictador", denúncia Rufián.

El mateix Exèrcit de l'Aire admet en la seva pàgina web que aquest símbol llueix en la seva aeronaus des d'aquella decisió de Franco, però també remarca que la Creu de Sant Andreu, que representa el martiri al qual va ser sotmès l'apòstol i és el "més transcendental símbol de la vexil·lologia militar espanyola" i l'ús a Espanya es remunta al segle XV quan Joana de Castella es va casar amb Felip I de Castella i va vincular al seu propi escut l'aspa de la Borgonya, regió de la qual Sant Andreu és patró, com a homenatge al seu marit.

Símbol feixista

El portaveu adjunt d'ERC afirma que no és de rebut que quan es compleixen 81 anys de la sublevació militar, les aeronaus de la Força Aèria Espanyola continuïn lluint un "símbol feixista" i per això sol·liciten la seva supressió.

En el text, Rufián també assenyala que l'adopció del camuflatge estàndard OTAN per totes les aeronaus de combat i la conseqüent desaparició dels colors de les escarapel·les en la majoria d'elles ha portat a l'adopció de distintius de baixa visibilitat monocromàtics de color gris.

"Els Estats que tradicionalment no utilitzaven escarapel·les de colors a les seves aeronaus, sinó símbols, com la creu de Sant Andreu, s'han trobat amb un avantatge comparatiu, ja que aquests símbols són fàcilment identificables en absència de colors", argumenta Rufián.