Jean-Paul Alduy (Lió, 1942) va ser alcalde de Perpinyà durant 16 anys, de 1993 fins a 2009. És conegut pel lema "Perpinyà, la catalana", que va utilitzar per accedir a l'alcaldia. Tot i formar part d'Unió pel Moviment Popular i ser pròxim a l'expresident francès, Nicolas Sarkozy, defensa l'existència dels Països Catalans com a realitat cultural. Per aquest motiu, l'any 1995 va rebre la Creu de Sant Jordi, concedida per la Generalitat de Catalunya, per la protecció i foment del català. Alduy dona suport al procés català i aquest dilluns serà a la manifestació amb motiu de la Diada de l'11 de setembre.

Com és que aquest any ha decidit sumar-se a la mobilització de l'11 de setembre?
Seré a Barcelona, a la manifestació per la Diada, perquè hi dono suport i tinc una voluntat política clara de desenvolupar la identitat catalana de Perpinyà i de reforçar els lligams entre el nord i el sud. A més, tinc molts amics al sud, com Artur Mas o Carles Puigdemont, i abans Jordi Pujol, que em va rebre i em va donar la Creu de Sant Jordi. Per tant, tinc una posició d’amistat i de suport a tots els catalans del sud.

Però dona suport al procés independentista?
Jo sóc un ciutadà d’Europa. La Unió Europea no només és un mercat, són valors que compartim, uns valors democràtics. No només soc un ciutadà francès, soc un ciutadà d’Europa, i com a tal, crec que el dret a decidir és imprescriptible. No puc entendre que això [el procés català] tingui lloc dins l'Europa democràtica. El dret a decidir forma part d’Europa! Per tant, la meva presència l’11 de setembre a Barcelona serà un testimoni i un suport.

Si Madrid vol estar dins d’Europa ha de permetre el dret a decidir

Com es veu l’actitud d’Espanya des de França?
És difícil de respondre. França té una tradició jacobina, de centralització. És molt difícil d’entendre la voluntat del poble català allà. Ara bé, Gran Bretanya, que és un gran regne amb una gran història, va autoritzar el referèndum d'Escòcia fa tres anys. Això és una demostració que un gran regne, com pot ser Espanya, és actualment democràtic. La posició de Madrid, no la puc entendre. Si Madrid vol estar dins Europa ha de compartir els valors democràtics. I els valors són el dret de decidir.

Però si aquests són els valors d'Europa, per què la UE no es pronuncia?
Crec que té por. Té por de contagi, que el moviment independentista es desenvolupi a altres llocs. Per exemple, al nord d’Itàlia. Tot i que no és el mateix. Catalunya és un poble, té una història i és una nació. Per tant, si Catalunya és una nació té el dret de decidir, té dret a triar el seu futur. També Escòcia o el Quebec són una nació, tenen una història. A Itàlia és un problema econòmic, no d'identitat. En canvi, a Barcelona no és un problema econòmic. Bé, també hi ha una part econòmica, però és un problema d’història.

Madrid humilia els catalans. Si Rajoy fos més intel·ligent, el problema de la independència no hauria arribat fins aquí

Sí, però també hi ha una part econòmica important, no? 
Recordo que fa uns anys vaig tenir una discussió amb Jordi Pujol. Ell no estava per la independència, en aquell moment, l'únic problema era autonòmic, es volia una autonomia més gran. Madrid té una posició d’humiliació. Crec que si Rajoy fos més intel·ligent i hagués discutit, negociat i fet una proposta de desenvolupament, o hagués ofert un pacte fiscal o una autonomia més gran, amb capacitat d’organitzar port i aeroport, no s'hauria arribat fins aquí. Si Rajoy fos una mica més intel·ligent, el problema de la independència no hauria arribat fins al punt actual.

Què en pensa de que el referèndum sigui unilateral. Dona suport a l’1 d’octubre?
Vaig a la manifestació d’aquest dilluns, això ja és una resposta a la seva qüestió. Aquest dilluns estaré al costat de Carles Puigdemont i dels catalans del sud per demostrar la voluntat d’un poble, aquesta voluntat significa el dret a decidir. Després ja es veurà quina serà la resposta, si independència o no. Escòcia va decidir que no. Però el dret a decidir forma part dels drets d’Europa.

jean paul alduy

Sense el suport de Madrid, el referèndum podria ser reconegut internacionalment?
No soc capaç de dir quines seran les conseqüències d’aquest referèndum. Madrid no és capaç de discutir. Ara bé, potser després d'aquest referèndum, que cal dir que serà molt difícil d'organitzar, la pressió al govern espanyol serà forta. Potser després del referèndum hi haurà possibilitat de discutir i negociar, i no fer accions judicials contra els responsables de Catalunya.

Com diu vostè, el referèndum és molt difícil d'organitzar. A més, la Guàrida Civil ja investiga on es fabrica el material electoral. S’imagina la policia retirant urnes dels centres electorals l'1-O?
No tinc capacitat de respondre a aquesta qüestió. És un moment molt difícil. Veig molta tensió per la posició de la Guardia Civil, per la posició dels funcionaris... No soc capaç de donar una posició. 

Si Rajoy pren accions violentes l'1 d’octubre li serà difícil explicar-ho a Europa

Si es retiressin urnes... o fins i tot, si s'acabés jutjant polítics amb penes de presó com ha demanat la fiscalia... reaccionaria Europa?
Hi hauria una emoció internacional. En aquest moment, a nivell internacional, el problema de Catalunya no és molt conegut. La gent no l'entén. La qüestió de la independència de Catalunya no té lloc dins els mitjans. Actualment, hi ha un gran problema de comunicació, Catalunya està molt aïllada. No ha tingut la capacitat de fer-se un lloc dins la informació en els mitjans d’Europa. És una dificultat per a Carles Puigdemont. Ara bé, hi hauria emoció. Si Rajoy pren accions violentes l'1 d’octubre, li serà difícil explicar-ho a Europa.

Per què creu que Catalunya no es comunica bé a l'exterior? Madrid tapa el discurs?
El discurs de Madrid tothom l’ha entès perquè és el president d’un gran país d’Europa. El de Carles Puigdemont té molta dificultat per trobar una periodista que l’entengui. Le Monde, per exemple, que és el mitjà més important de França, ha fet poca informació del tema. Tampoc la televisió francesa no té informació sobre la qüestió catalana. És una gran dificultat per a Cataunya.

Una Catalunya independent seria positiu per a la Catalunya Nord

I si Catalunya s'independitzés, creu que seria positiu per a la Catalunya Nord?
Una Catalunya independent seria positiu per a nosaltres. Primer per la seguretat de la nostra identitat catalana i la nostra llengua. Hi hauria seguretat definitiva si Catalunya demà és independent. També capacitat d’organitzar els trens transfronterers, o pel port de Barcelona. El port té molts lligams amb Espanya, però pocs amb la Catalunya Nord o amb França. Una Catalunya independent tindria la voluntat d’organitzar aquests lligams i connexions amb França, i primer amb Perpinyà, que és la porta cap a França.