ERC guanyaria les eleccions amb 37-38 diputats i Junts per Catalunya pujaria a la segona posició en disputa amb el PSC i Cs, segons una enquesta que ha fet pública aquest vespre El Periódico. El sondeig preveu el mateix resultat hores d'ara per la candidatura de Carles Puigdemont, la de Miquel Iceta i la d'Inés Arrimadas, amb 24-25 parlamentaris cadascuna. Als anteriors comicis, el PSC va obtenir 16 parlamentaris i Cs 25.

La suma d'ERC i Junts per Catalunya arribaria als 61-63 escons, un resultat similar al que va aconseguir la coalició conjunta de Junts pel Sí en els comicis del 2015 (62), i apunta que el nou Parlament seguirà tenint una majoria independentista, perquè la CUP arribaria als 7-8 escons (10).

El PP patiria una forta davallada fins al punt de quedar en darrera posició, amb 6-7 diputats (11), en benefici del PSC. Cs quedaria estancada, i els comuns aconseguirien 9-10 diputats, amb un lleuger retrocés (11).

La recuperació de Junts per Catalunya, en contrast amb la quarta o cinquena posició que la majoria d'enquestes atorgaven al PDeCAT, ha coincidit amb el nou plantejament electoral que ha fet Puigdemont. 

L'enquesta també assenyala que el president d'ERC, Oriol Junqueras, és el polític millor valorat. Però a l'hora de mostrar les preferències sobre qui ha de ser el president la propera legislatura, el preferit és l'actual president, Carles Puigdemont. 

Participació històrica

Segons una altra enquesta publicada per l'ABC, el 82% dels catalans votaran a les eleccions del 21-D, cinc punts més dels quals ho van fer el 2015. Aquesta enquesta dona també guanyador a ERC, amb 35 a 37 escons, només 34.000 vots per sobre de la segona força més votada, Ciutadans, amb entre 29 i 30 diputats.

Realitzada per GAD3, l'enquesta dóna una mobilització històrica de l'electorat que, en principi, afavoriria al bloc unionista (Ciutadans, PSC i PP), de manera que obtindrien en aquestes eleccions uns 8.000 vots menys que els independentistes d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP.

El sondeig no inclou cap dels dos blocs els vots que traurien els comuns, uns 330.000, és a dir, 36.000 menys que els que va obtenir en els passats comicis catalans.