El País s'ha tornat a lluir avui. Aquesta vegada, però, la polèmica s'ha generat pel subtítol que acompanya la notícia d'obertura a la seva portada en paper sobre els plans del govern espanyol per aturar el referèndum. Un subtítol que subratlla que els de Mariano Rajoy "faran ús de qualsevol instrument per evitar el cost d'imatge mundial de la presència d'urnes a Catalunya".

El títol que presenten a la seva edició digital també va en el mateix to. "El govern espanyol avisa que utilitzarà tots els seus mitjans per evitar una altra imatge com la del 9-N", publiquen, alhora que anuncien que l'Estat ja està "preparat per assumir el control dels Mossos", i asseguren rotundament que "aquesta vegada, no hi haurà urnes, ni paperetes, ni recomptes informals, ni consulta alternativa, ni vot telemàtic. No hi haurà un altre 9-N".

El tractament de la notícia no ha agradat gens als polítics més matinadors, com el secretari d'Economia, Pere Aragonès, que s'ha limitat a exposar que "no cal afegir res més al títol i subtítol principals".

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat el següent: "Assumirem l'impagable cost de la imatge mundial de la presència d'urnes a Catalunya".

També s'ha pronunciat el portaveu parlamentari de JxSí, Jordi Turull, que ha titllat aquest subtítol de "brutal" i s'ha lamentat que aquest rotatiu "ha perdut els papers i alguna cosa més".

L'eurodiputat del PDeCAT, Ramon Tremosa, s'ha qüestionat si Espanya és com Turquia.

Un altre eurodiputat, en aquest cas d'ERC, i alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, ha qualificat el subtítol d'"insuperable" perquè "ara resulta que les urnes poden malmetre la imatge internacional de l'Estat espanyol".

Un membre de l'ANC i d'ERC ha posat especial atenció a la referència a "qualsevol instrument".

L'empipament pel tractament d'aquesta notícia ha arribat més enllà de Catalunya. El líder del PNB de Navarra i regidor de l'Ajuntament d'Uharte, Josean Beloqui, ha deixat anar que "potser el cost de la imatge mundial de retirar urnes és bastant més gran que el de deixar-les". I, amb to irònic, ha afegit: "Però potser soc jo que estic molt sonat".

La irritació per aquesta afirmació ha arribat més enllà del món polític. Un dels conservadors del Museu de Lleida i historiador ha posat damunt la taula sarcàsticament el següent: "Quin desastre, eh?".

Twitter ha començat el dia amb força precisament per això. La xarxa —sempre en to punxant— s'ha qüestionat que potser la imatge d'Espanya "és millor amb tancs espanyols repressius que amb urnes catalanes".

D'altres han volgut deixar clar que això "va de negar una realitat: la nació catalana", i que és justament per això que "li tenen tanta por" al fet que el món vegi les urnes a Catalunya.

I hi ha hagut qui ha volgut deixar clar que això no és un acudit, sinó Espanya.

Alguns tuitaires han aprofitat l'ocasió per fer broma. "S'ha confirmat que les urnes no portin caps nuclears o quelcom similar?", s'ha preguntat un d'ells.

I, fins i tot, d'altres han ironitzat sobre si es referien a armes en lloc d'urnes.