L’independentisme planteja les eleccions del 21 de desembre com un plebiscit sobre el 155. Els partits que van aprovar aquell article al Senat, també: un plebiscit sobre la fi del procés. En els seus actes d’inici de campanya aquest dilluns a mitjanit, tant Ciutadans i el PP com el PSC han demanat el vot amb un objectiu compartit: acabar d’una vegada per totes amb el full de ruta independentista.

Des del barri de Poblenou de Barcelona, animada per l’enquesta del CIS publicada aquest mateix dilluns, Inés Arrimadas ha assegurat que falten tan sols quinze dies per “la data més històrica del procés”: el dia que li posarà fi. “Només depèn del nostre vot, de la mobilització de la majoria social silenciada durant tants anys”, ha dit la cap de llista de Ciutadans, que s’ha compromès a “deixar enrere el passat, els murs, el tres per cent, els tripartits, l’Espanya ens roba i el pujolisme”. Queden quinze dies “per deixar l’estelada i agafar la senyera, per deixar la rauxa i agafar el seny”, ha afegit.

En aquest sentit, la candidata taronja ha promès “obrir noves vies i noves oportunitats” per Catalunya, després de “30 anys de nacionalisme, durant els quals semblava que si no eres nacionalista no eres català”. Arrimadas ha defensat que, si arriben a la Generalitat, recuperaran les institucions i l’autogovern “que Puigdemont i Junqueras s’han carregat per la seva obsessió de deixar de ser espanyols”.

La líder de Ciutadans ha estat acompanyada pel seu mentor, Albert Rivera, qui ha assegurat que “l’objectiu d’aquesta campanya és acabar amb aquesta bogeria”. És per això que, basant-se en les enquestes, ha fet una apel·lació al “vot útil per derrotar l’independentisme”. “A punt de començar la campanya, veiem com sí que es pot. Veiem enquestes que diuen que es pot parar el procés, que es pot acabar amb el malson separatista”, ha assenyalat Rivera.

El president de Ciutadans ha carregat contra el PP i el PSOE, als qui ha acusat d’haver mirat cap a una altra banda durant els últims anys, mentre des de la seva formació demanaven anar amb compte. Ha fet una crida a la mobilització: “Això només ho podrem aconseguir d’una manera: anant a votar. Si tots anem a votar, guanyarem. Si ens mobilitzem, acabarem amb el malson i veurem Inés Arrimadas de presidenta i un govern que no assenyali el diferent”.

albiol 21d pp

"A por ellos"

En el seu to habitual, el candidat del PP, Xavier Garcia Albiol, ha fet seu el “a por ellos” de cara a les eleccions del 21-D. “El 21-D, a por ellos”, ha conclòs el seu discurs a la sala Bikini de Barcelona, abans de desplegar el cartell electoral. Davant de més d’un centenar de militants, ha advertit que en els comicis del 21 de desembre “ens hi juguem el futur dels nostres fills i dels nostres nets”. També ha promès un canvi d’època: “Alguns pretendran que seguim en el camí de la divisió i de l’enfrontament, de la fractura social, però altres treballarem per canviar dinàmiques i estarem al capdavant d’un Govern que ha de tenir com a prioritat tornar a cosir les fractures que ha creat l’independentisme”.

Malgrat els pronòstics adversos a les enquestes, com la del CIS que el situa com a l’última força amb representació parlamentària, el líder dels populars catalans s’ha mostrat confiat que obtindran uns resultats que els permetran “marcar el full de ruta del pròxim Govern de la Generalitat”. La papereta del PP, ha dit, és “l’única que pot garantir el futur, la convivència i la unitat d’Espanya”.

En la mateixa línia, la vicesecretària d’Estudis i Programes i número dos, Andrea Levy, ha sostingut que el 21 de desembre “podem donar la volta a la situació política a Catalunya i dir adéu al nacionalisme”. En aquest sentit, ha defensat la conformació d’un nou Govern “que vegi les institucions, els mitjans de comunicació públics i l’educació com la casa de tots”.

iceta espadaler acn

Foto: ACN

“No hi haurà novament un president independentista”

Miquel Iceta també té clar que el procés ha d’arribar a la seva fi. És per això que, en l’acte d’obertura al Teatre Joventut de L'Hospitalet, el candidat socialista ha garantit a qui vulgui votar-lo que “no hi haurà novament un president independentista a la Generalitat”. Almenys, des del PSC no col·laboraran perquè això sigui així. “Un president de la Generalitat o ho és de tots o no és res”, ha assegurat.

En aquest sentit, ha carregat amb duresa contra els qui posen en dubte la catalanitat del PSC. No és més catalanista “qui ha deixat que les institucions fossin intervingudes, ha dividit el poble i ha provocat la fuga d’empreses”, ha dit. Ha tractat de justificar la seva aliança excepcional amb Units per Avançar, la formació hereva d’Unió Democràtica, argumentant que els socialistes acullen “totes les sensibilitats que volen eixamplar l'espai de diàleg, del centre cap a l'esquerra, del catalanisme autonomista i federal”. El mateix Ramon Espadaler, que ha intervingut en l’acte, ha reconegut que les eleccions no són “normals”.

Encara ha estat més dur l’exfiscal i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo, que tanca la candidatura socialista el 21-D. Ha denunciat que els independentistes han “violat” la democràcia, i ha dit que caldria remuntar-se al cop d’estat del 1936 per trobar un precedent. Al president Carles Puigdemont l’ha descrit com a “antidemocràtic, despòtic i autoritari”. Ha instat a acabar “de manera definitiva i profunda” amb l’independentisme.

El primer secretari socialista s’ha presentat com l’home que pot fer canviar radicalment de curs la política catalana. En aquesta línia, Iceta ha afirmat estar en condicions d’assumir el lideratge d’una nova etapa. “Aquí comença el camí que em portarà a la presidència de la Generalitat de Catalunya, i sí, me'n moro de ganes”, ha sostingut.