La secretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, veu possible que s'apliqui la "cortesia parlamentària" per permetre que CDC tingui grup propi al Congrés, però ha subratllat que els populars mai no faran "cap cessió en res que tingui a veure amb el debat territorial", el respecte a la Constitució, la sobirania nacional espanyola o la igualtat de tots els espanyols.

Avui mateix, el cap de files de CDC a la Cambra Baixa, Francesc Homs, ha defensat que la qüestió del grup és "interpretable" i ha negat cap pacte amb el PP o C's després que dimarts, en la votació dels nous vicepresidents del Congrés, els populars recollissin 10 vots procedents, presumiblement, del PNB, Convergència i Coalició Canària.

Dècimes percentuals

En una entrevista a RNE recollida per Europa Press, Levy ha al·legat que a CDC li falten "dècimes percentuals" per assolir el requisit del 15% de vots a cada província en la qual s'ha presentat i ha esmentat, com a precedent, un cas en què se li va donar grup a Coalició Canària.

No obstant això, preguntada per si aquest suport a què CDC tingui grup propi va ser la moneda de canvi perquè diputats d'aquest grup donessin suport -en contra de l'anunciat- a la configuració de la Mesa, ha respost, d'una banda, que ningú no ha reconegut aquests vots com a seus i, a més que "no hi ha cap moneda de canvi en el debat territorial".

És més, ha animat CDC a tornar a "la lleialtat institucional, la cordialitat parlamentària i els principis constitucionals," perquè "han d'entendre que les regles del joc són les que són".

PSOE i Podemos, C's

Sobre aquest tema, la cap de llista del PSC, Meritxell Batet, s'ha ajustat a la legalitat. "No és una qüestió d'oportunitat política, sinó legal" ha afirmat. Batet ha indicat que el seu grup faria una interpretació del reglament, a més d'estudiar l'informe que CDC remeti amb els arguments per a l'obtenció del grup propi. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va afirmar que ells eren partidaris que els grups en tinguessin un, com també el volen ells, de manera que deixen la porta oberta a estudiar la qüestió. 

Ciutadans és l'únic que s'ha desmarcat, en la línia que Albert Rivera va exposar aquest dimarts. No donaran suport al grup propi dels convergents, perquè amb 5 diputats creuen que s'ajusta a la llei, com ha exposat el vicesecretari general de la formació, José Manuel Villegas. Però si els populars cedissin el nombre que els falta, aleshores, sí que que es satisfarien les condicions establertes.

Investidura de Rajoy

Quant a si aquests suports, que es presumeixen de grups nacionalistes, podrien repetir-se per a la investidura de Mariano Rajoy, Levy ha deixat clar que sempre que el PP assoleixi un acord "serà amb llum i taquígrafs" i ha advertit que "al camí entre l'actual CDC i el PP hi ha un mur infranquejable, que és el respecte a la sobirania nacional, a la unitat d'Espanya i a la igualtat dels espanyols."

A més, no creu que el PSOE hagi d'escudar-se en un possible suport nacionalista per no permetre el Govern de Mariano Rajoy, perquè per la seva importància en la governabilitat d'Espanya "no pot convertir-se en una trinxera partidista".

Levy ha defensat la formació d'un govern com més aviat millor i a ser possible amb l'acord del PSOE, per permetre que tingui estabilitat. De fet, ha subratllat que la foto de la investidura és "un moment molt efímer", però després cal governar i no s'hi pot ser amb tensió a l'hora d'aprovar cada llei, com s'està demostrant també a Catalunya amb l'acord d'investidura que Junts pel Sí va firmar amb la CUP.

Lleialtat institucional

D'altra banda, ha opinat que si CDC es nega a tornar a la lleialtat constitucional "pagarà les seves pròpies conseqüències", com ja s'ha apuntat en les últimes eleccions, en les quals el partit va quedar per sota del PP a la província i a la ciutat de Barcelona. Per això, ha confiat que el partit deixi de portar "a situacions d'estrès i de terratrèmol constant" la política catalana.

Levy ha acusat "la nova CDC" -recordant que encara cal veure si és legal el seu nou nom de Partit Demòcrata Català- d'intentar "disfressar els fracassos de l'antiga", quan en el fons són el mateix, i de perdre la seva identitat a base d'intentar confondre's amb ERC i amb la CUP, als qui abans criticaven.

Després que el Tribunal Constitucional hagi llançat un avís al Parlament per la seva Comissió d'Estudi del Procés Constituent, ha recalcat que en els treballs d'aquesta comissió és "sorprenent veure com intenten portar l'activitat parlamentària fora de la llei" i ha acusat els independentistes de ser "fora del carrer".