La Guàrdia Civil s'ha personat aquesta tarda a la redacció d'El Nacional per notificar a la direcció i l'empresa editora l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que s'abstingui de publicar anuncis relatius al referèndum de l'1 d'octubre.

Dos agents de paisà han entregat la notificació als responsables del diari, que n'han signat la recepció. Els membres de l'institut armat han estat a la redacció aproximadament un quart d'hora. La notificació, en català, indica textualment: "Que s'abstingui d'incloure en el seu mitjà propaganda o publicitat relativa al referèndum de l'1 d'octubre, en qualsevol manera". I adverteix la direcció del diari que "en cas de fer-ho podran incórrer en responsabilitats penals".

La notificació l'ha cursat la jutgessa del TSJC Mercedes Armas, que instrueix el cas de les querelles presentades contra els membres del Govern de la Generalitat. Almenys altres tres mitjans privats, El Punt Avui i els digitals Vilaweb i Racó català i Nació Digital han rebut la mateixa notificació a aquesta hora.

Armas instrueix les querelles contra els membres del Govern que va presentar la Fiscalia la setmana passada, després que el Parlament aprovés la llei del Referèndum i la de Transitorietat jurídica, suspeses pel Tribunal Constitucional després que admetés els recursos del Govern espanyol.

Aquest dijous, la jutgessa va ordenar a la Guàrdia Civil que li fes arribar el llistat de mitjans de comunicació que han emès o publicat l'anunci de la campanya institucional de la Generalitat sobre el referèndum. En la interlocutòria apuntava que s'identifiquessin tots els mitjans de comunicació a excepció de TV3 i Catalunya Ràdio, que ja havien estat notificats.