La celebració de la Diada s’ha avançat aquest any en algunes ciutats europees, que ja van fer actes el cap de setmana passat, i s’allargarà durant els pròxims dies, combinant esdeveniments organitzats per les diferents delegacions de la Generalitat amb trobades de la societat civil mobilitzades per les assemblees de l’ANC a l’exterior, que ho veuen com “l'últim esforç cap al referèndum”.

El mateix dilluns 11 de setembre les delegacions del Govern a Itàlia, Alemanya i Polònia celebraran actes. A Berlín la delegada Marie Kapretz presidirà una recepció institucional mentre que a Roma el delegat Luca Bellizzi assistirà a un concert de la cantant algueresa Franca Masu. A Varsòvia, la delegació del Govern a Polònia i Països Bàltics ha organitzat una recepció i una presentació de diversos documentals sobre Catalunya. A Copenhaguen l’ANC Dinamarca ha organitzat un seguiment en directe en un centre cultural de la ciutat. Abans de dilluns però, aquest mateix diumenge també hi ha previstes trobades de catalans a Varsòvia i a Dublín.

En algunes de les delegacions les recepcions institucionals es faran l’endemà de la Diada, el 12 de setembre. És el cas de Brussel·les, on se celebrarà un acte que presidirà el representant del Govern davant la UE, Amadeu Altafaj, o Londres. Amb tot, diverses persones ja es va reunir dissabte al Parc du Cinquantenaire per festejar ‘la Diada del Sí’ en un acte proposat per l’assemblea a Brussel·les. També a Escòcia l’ANC va organitzar la seva diada dissabte, amb un dinar popular, tallers sobre Catalunya i la participació dels castellers d’Edimburg. 

A Londres ha tingut lloc aquesta setmana la conferència “"Pathways to statehood: Scotland and Catalonia”, un debat al parlament britànic entre acadèmics, polítics i periodistes sobre el referèndum d'autodeterminació a Catalunya al qual van assistir el corresponsal de la BBC a Espanya Guy Hedgecoe i el professor historiador de la London School of Economics Paul Preston, entre altres.

A París serà el delegat Martí Anglada qui presidirà el dia 12 una recepció a la Maison de l’Europe, a la qual està previst que assisteixin representants de les administracions franceses, universitats i 'think tank' a més a més de la comunitat catalana i de membres de l’Amical i Le Cadres Catalans. La capital de França va ser, de fet, una de les primeres a avançar-se a la festivitat del dia 11, ja que diumenge passat un grup de catalans es van trobar als Champs de Mars de París convocats per l’ANC a França. També el cap de setmana passat es van reunir catalans als Països Baixos.

foto 3252250

A Ginebra es farà un acte presidit pel delegat Manuel Manonelles adreçat a autoritats locals, cantonals i federals suïsses, al cos diplomàtic, a responsables d’organitzacions internacionals amb seu a la ciutat, a representants dels casals catalans de Lausana-Ginebra, Zuric i Berna, així com d’altres personalitats catalanes i suïsses.

A Viena i a Bratislava la celebració des de la delegació del Govern a Àustria es farà més endavant, el 13 i el 21 de setembre respectivament, i serà presidit pel seu delegat Adam Casals. En el cas de Bratislava, a més d’una recepció institucional, també hi ha prevista una degustació de productes catalans i una actuació musical.

A Portugal no es farà cap recepció institucional, ja que amb motiu de la Diada, dimecres passat es va fer un homenatge des de Lisboa a Manuel Seabra en reconeixement a la tasca de l’escriptor i traductor, autor del Diccionari Portuguès-Català, premiat amb la Creu de Sant Jordi el 2001. 

Fora d’Europa hi ha actes previstos als Estats Units i a Xile. El 12 de setembre la delegació del Govern als Estats Units, Canadà i Mèxic ha organitzat una trobada institucional presidida pel seu delegat Andrew Davis, a la qual està previst que assisteixin membres del congrés i del senat americà. D’altra banda, també als Estats Units, s’ha convocat aquest diumenge una mobilització a Nova York, Chicago, Washington D.C., Dallas, Houston, Seattle, Minneapolis i Boston. A Xile, l’ANC ha celebrat la Diada també aquest diumenge, a Santiago de Xile, amb l'actuació dels Castellers de Lo Prado.